Wykonanie
Składniki na 4 osoby:po 3 małe kotleciki cielęce na osobę60 - 100 g
kurek1 duża
marchew młoda2 garście
bobu100 g białych
winogron1 mały
seler korzeniowy200 ml
sosu pieczeniowegoświeże
zioła (
natka pietruszki,
mięta)1 duży ząbek
czosnkuolej do smażenia
masłosólświeżo mielony
czarny pieprzświeżo mielony
biały pieprzPrzygotowanie:
Winogrona sparzamy wrzątkiem i obieramy.
Marchew obieramy i kroimy ukośnie na plasterki. Blanszujemy i odstawiamy.
Seler obieramy i kroimy w grubą julienne . Blanszujemy.
Bób obgotowujemy w osolonej wodzie i obieramy ze skórki. Łączymy z
winogronami, marchwią i
selerem.
Kurki przebieramy, czyścimy, delikatnie i szybko płuczemy w ciepłej wodzie, osuszamy. łączymy z warzywami i
winogronami.Kotleciki cielęce przyprawiamy
solą i
pieprzem. Jeśli mamy czas, wcześniej marynujemy w
oliwie,
czosnku, świeżych ziołach i przyprawach. Smażymy na gorącym
oleju z obu stron, z dodatkiem
czosnku. Odstawiamy. Na patelnię, na której wcześniej smażyliśmy kotleciki, wylewamy
sos pieczeniowy i doprowadzamy do wrzenia, redukując do połowy objętości. Dodajemy mix
kurkowo-warzywno-
owocowy, przyprawiamy
solą i
pieprzem, dodajemy świeże, posiekane
zioła, a pod koniec kotleciki cielęce - całość dusimy około 5 minut.Podajemy z młodymi gotowanymi lub pieczonymi
ziemniakami. Jeśli mamy okazję, nie zapomnijmy o butelce schłodzonego,
różowego wina. Szczególnie polecamy takie, które w smaku wyczuwalne ma
owocowe nuty.