ßßß Cookit - przepis na Kotleciki cielęce z pierwszymi kurkami na ragoût z sezonowych warzyw

Kotleciki cielęce z pierwszymi kurkami na ragoût z sezonowych warzyw

nazwa

Wykonanie

Składniki na 4 osoby:
po 3 małe kotleciki cielęce na osobę
60 - 100 g kurek
1 duża marchew młoda
2 garście bobu
100 g białych winogron
1 mały seler korzeniowy
200 ml sosu pieczeniowego
świeże zioła (natka pietruszki, mięta)
1 duży ząbek czosnku
olej do smażenia
masło
sól
świeżo mielony czarny pieprz
świeżo mielony biały pieprz
Przygotowanie:
Winogrona sparzamy wrzątkiem i obieramy.
Marchew obieramy i kroimy ukośnie na plasterki. Blanszujemy i odstawiamy. Seler obieramy i kroimy w grubą julienne . Blanszujemy.
Bób obgotowujemy w osolonej wodzie i obieramy ze skórki. Łączymy z winogronami, marchwią i selerem.
Kurki przebieramy, czyścimy, delikatnie i szybko płuczemy w ciepłej wodzie, osuszamy. łączymy z warzywami i winogronami.
Kotleciki cielęce przyprawiamy solą i pieprzem. Jeśli mamy czas, wcześniej marynujemy w oliwie, czosnku, świeżych ziołach i przyprawach. Smażymy na gorącym oleju z obu stron, z dodatkiem czosnku. Odstawiamy. Na patelnię, na której wcześniej smażyliśmy kotleciki, wylewamy sos pieczeniowy i doprowadzamy do wrzenia, redukując do połowy objętości. Dodajemy mix kurkowo-warzywno-owocowy, przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy świeże, posiekane zioła, a pod koniec kotleciki cielęce - całość dusimy około 5 minut.
Podajemy z młodymi gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami. Jeśli mamy okazję, nie zapomnijmy o butelce schłodzonego, różowego wina. Szczególnie polecamy takie, które w smaku wyczuwalne ma owocowe nuty.
Źródło:http://artkulinaria.pl/magia-gotowania/przepisy/kotleciki-cielece-z-pierwszymi-kurkami-na-ragout-z-sezonowych-warzyw