ßßß Cookit - przepis na Herbatniki anyżowe (Anyżowe biscotti Camelli)

Herbatniki anyżowe (Anyżowe biscotti Camelli)

nazwa

Wykonanie

Anyżowe biscotti Camelli to włoskie anyżki, na które swoją rodzinną recepturą dzieli się Peter Pezzelli w książce Kuchnia Franceski . Chrupiące i bardzo aromatyczne.
Cytując za Peterem Pezzelli:
Składniki:
2,5 szklanki mąki
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia (dałam dwie płaskie)
3 jajka
1/3 szklanki oliwy
2 łyżeczki aromatu anyżkowego (dałam 1 łyżeczkę zmielonego na proszek anyżu)
szczypta soli
garść migdałów, orzechów laskowych lub włoskich (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Wymieszaj mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia. Uformuj dołek, wlej jajka, oliwę, aromat anyżkowy (zmielony anyż*) i lekko zagnieć. Przełóż do miski i zostaw nakryte na 2 godziny w temperaturze pokojowej. Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Posmaruj blachę do pieczenia oliwą. na posypanej mąką stolnicy uformuj z ciasta długie wałki i umieść na blasze.
Piecz około 25 minut, aż do lekkiego zrumienienia ciasta na wierzchu. Schłódź i pokrój w ukośne plastry grubości około półtora centymetra. Ułóż ciasteczka na blasze i wstaw do piekarnika na kolejne 10 minut, w temperaturze 190 stopni.
Do ciasta możesz dodać posiekane orzechy włoskie lub migdały. Możesz też przed podaniem zanurzyć brzegi herbatników w czekoladzie.
* gwiazdy anyżu można zmielić w młynku do kawy, ja zawinęłam w folię spożywczą i utłukłam tłuczkiem, a następnie przesiałam przez drobne sitko.
,
Składnik główny:
anyż,
Składnik główny:
ciasto kruche,
Rodzaj dania:
Ciasto,
Źródło:http://artkulinaria.pl/magia-gotowania/przepisy/herbatniki-anyzowe-anyzowe-biscotti-camelli