Wykonanie
Domowa masa makowa z
bakaliami jest doskonałą bazą do świątecznych wypieków. Głównie do tradycyjnej, drożdżowej
strucli z
makiem, ale z powodzeniem można ją użyć do wszelakich ciast na bazie
ciasta francuskiego, kruchego, jako farsz do świątecznych babeczek,
drożdżowych zawijańców i co tak naprawdę wyobraźnia Wam podpowie.Bazową masę
makową można przygotować np. dwa dni przed pieczeniem ciast, przechować w lodówce i wykorzystać później - dodając do niej pozostałe składniki -
żółtka utarte z
cukrem,
białka ubite na pianę oraz
koniak lub
rum. Masy makowej nie trzeba znacznie dosładzać - dzięki naturalnej
słodyczy miodu oraz niewielkiej ilość
cukru użytego do utarcia
żółtek powinniśmy uzyskać pożądany efekt.Z podanych składników otrzymałam prawie 1700 g masy makowej z
bakaliami.Polecam też więcej przepisów na Wigilię oraz przepisów podstawowychzmodyfikowany przepis na podstawie W staropolskiej kuchni i przy polskim
stole Składniki:500 g
niebieskiego maku750 ml wrzącego
mleka150 g
masła200-250 ml
miodu100 g
orzechów włoskich150 g
rodzynek100 g (1/2 szklanki)
skórki pomarańczowej smażonej w cukrze1
laska wanilii100 g
moreli suszonych50 g
migdałów obranych ze skórkiPrzed przygotowaniem polecam: jak przygotować
skórkę pomarańczową smażoną w cukrzePrzygotowanie:
Mak opłukać. Włożyć do garnka i zalać wrzącym
mlekiem. Gotować na bardzo małym ogniu przez 30 minut. Po ugotowaniu dokładnie osączyć na gęstym sicie. Zmielić trzykrotnie przy pomocy maszynki do
mięsa, używając sitka o najmniejszych oczkach.
Orzechy włoskie i
migdały posiekać na średnie kawałki.
Morele suszone pokroić na kawałki wielkości
rodzynek. Z
laski wanilii dokładnie wyjąć ziarna.W garnku roztopić
masło, dodać
miód, a następnie wszystkie
bakalie. Podgrzewać chwilę na małym ogniu, aby
bakalie zostały dobrze nasączone
miodem.Dodać zmielony
mak i smażyć na małym ogniu przez około 15 minut. W trakcie smażenia często mieszać, aby uniknąć przypalenia. Ostudzić.Na tym etapie masa jest gotowa do dalszych przygotowań i może być przechowywana w lodówce przez kilka dni.
,