Wykonanie
Delikatny mus kanapkowy w odchudzonej wersji, z delikatną egzotyczną nutą. Może zasmakować nawet osobom nie lubiącym eksperymentów kulinarnych (przetestowane :) ). Sprawdził się zarówno jako farsz do
jajek, jak i na kanapki. Jeśli faszerujemy
jajka, do musu można dodać także
żółtka, ale można je też wykorzystać do pysznej tarty na kruchym,
cynamonowym spodzie . Przepis na mus pochodzi z książki "
Ryba z fantazją", z niewielkimi zmianami.Składniki:1 duża
wędzona ryba albo 2 małe (
sieja,
pstrąg albo
pstrąg źródlany, w
sumie ok. 500g, co
daje ok. 350-400g
mięsa rybiego)1 pęczek
szczypiorku (mały)kawałek świeżego
imbiru (ok. 2 cm)100 g
twarożku białego ziarnistego - razem ze
śmietanką (w oryginale: kwaśna
śmietana)2 łyżeczki wasabi (japoński zielony
chrzan, z tubki) - dałam 1 [z jego braku można zastąpić świeżo tartym
chrzanem albo kremowym
chrzanem ze słoika - bez
octu]2 łyżeczki soku z
limonek (zastępczo może być
sok z cytryny)
sól,
pieprzWykonanie:Od
ryby odkroić głowę.
Rybę obrać ze skóry i oczyścić z ości.
Szczypiorek umyć, otrzepać z
wody i drobno pokroić.
Imbir obrać i bardzo drobno posiekaćW niedużym malakserze zmiksować
serek na gładką pastę, a następnie dodać
rybę, wasabi,
imbir i
sok z limonki i także zmiksować. Mus doprawić solą/pieprzem. Dodać drobno posiekany
szczypiorek, część zachowując do dekoracji.
a w tle kanapka z
chleba chrupkiego z musem rybnym