ßßß Cookit - przepis na Sałatka z ciecierzycą, makaronem orzo z nutą cytryny

Sałatka z ciecierzycą, makaronem orzo z nutą cytryny

nazwa

Wykonanie

Podwójnie sycąca - dzięki ciecierzycy i makaronowi, smaczna sałatka o odświeżającej nucie cytryny. Można - a nawet trzeba - przygotować ją zawczasu, by smaki się dobrze połączyły. Do jedzenia na zimno.
Składniki [3-4 porcje jako samodzielny obiad]:
inspiracja: Heidi Swanson ze 101 Cookbooks
1 szklanka suchego makaronu orzo
2 szklanki ugotowanej ciecierzycy [ewentualnie z puszki]
2 średnie pory - 1 szklanka pokrojonych talarków
starta skórka z 1 cytryny
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka czosnku granulowanego
pieprz, sól
1 i 1/2 łyżki masła, najlepiej klarowanego
2 czubate łyżki majonezu*
200 g różyczek brokułów - 2 szklanki
3 łyżki posiekanej natki pietruszki [może być mrożona]
Wykonanie:
Cytrynę wyszorować, sparzyć, zetrzeć skórkę na drobnych oczkach.
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić, odstawić do przestudzenia.
Brokuły ugotować na parze al dente - można je też później lekko zbrązowić na suchej patelni teflonowej albo ceramicznej.
Na dużej patelni (albo w woku) rozgrzać tłuszcz, dodać ciecierzycę i smażyć aż stanie się gdzieniegdzie brązowa, dodać pokrojone w talarki pory i posiekany czosnek, smażyć kilka minut aż do czasu gdy pory zmiękną i lekko się zrumienią, mieszając.
Dodać startą skórkę z cytryny, makaron, brokuły, wymieszać. Wmieszać majonez [albo majonez pół na pół z jogurtem/chudą kwaśną śmietaną], dodać czosnek granulowany, pieprz i ewentualnie sól.
Jeśli przechowujesz sałatkę w lodówce, wyjmij ją na pół godziny przed jedzeniem - w temperaturze pokojowej smakuje lepiej.
* "można użyć pół na pół z kwaśną śmietaną 9%, chyba że jesteś na diecie bezmlecznej :(
Źródło:http://www.ninawkuchni.pl/2011/03/saatka-z-ciecierzyca-makaronem-orzo-z.html