ßßß Cookit - przepis na Sos do mięs z grilla, trzynastoskładnikowy

Sos do mięs z grilla, trzynastoskładnikowy

nazwa

Wykonanie

Ten sos ma złożony, bogaty smak. Nie jest możliwe, by zgadnąć co w nim jest :) Moim zdaniem jest rewelacyjny, warto spróbować. Zawiera jedenaście przypraw i innych składników, dodawanych w identycznych proporcjach - oto jego sekret, do tego wywar z lekką nutą wędzonki i przecier pomidorowy. Polecam na sezon grillowy do karkówki i steków :)
Składniki [na wywar]:
50 g śliwek suszonych [≡spora garść]
udko wędzonego kurczaka [ze skórą] albo 20-25 dag boczku wędzonego
przyprawy i inne dodatki [po jednej płaskiej łyżeczce]:
Sól
Pieprz czarny, mielony
Pieprz biały, mielony
Czosnek granulowany
Oregano suszone
Papryka słodka
Cynamon, mielony
Kolendra, mielona
Kmin rzymski [kumin], mielony
Pieprz cayenne [chili], mielony
Cukier [brązowy albo zwykły]
Dodatkowo: pół litra przecieru pomidorowego [passaty pomidorowej] - do kupienia w szklanych butelkach bądź kartonach.
Wykonanie:
Śliwki i boczek wędzony (albo udko wędzonego kurczaka) zalać ok. 600 ml wody, ugotować wywar [ok. 20-30 minut]. Potrzebne będzie 1/2 litra wywaru.
Wywar połączyć ze wszystkimi 11. składnikami [płaskie łyżeczki] oraz passatą pomidorową. Odstawić do połączenia składników na co najmniej godzinę.
Źródło:http://www.ninawkuchni.pl/2010/08/sos-do-mies-z-grilla.html