Wykonanie
Proste. Pyszne.
Czekoladowe z nutką
mięty. Dobre w towarzystwie filiżanki
kawy z mlekiem. Z podanej ilości wyszło mi 11 małych
trufli. Jak na moje oko 5,5 porcji, bo
słodycz tę należy spożywać w małych dawkach :)Składniki:100 g
gorzkiej czekolady5 łyżek i 1 łyżeczka
śmietany kremówki 30 albo 36% (ok. 64 ml)1/4 łyżeczki kropel
miętowych*1 łyżka
płatków migdałowych2 łyżeczki mielonych
migdałów (
mączki migdałowej)**gorzkie
kakao do obtoczenia
trufliWykonanie:Do b. małego garnka wlać
śmietanę, wrzucić połamaną
czekoladę oraz krople
miętowe. Włączyć mały gaz pod garnkiem i podgrzewać aż powstanie jednolita masa (cały czas mieszać).Odstawić.
Płatki migdałowe podprażyć na suchej patelni (do lekkiego zbrązowienia), dodać do masy czekoladowej. Dodać także mielone
migdały, dobrze wymieszać z masą
czekoladową.Po ostygnięciu włożyć do lodówki do stwardnienia (dla takiej ilości wystarczy godzina). Łyżeczką wyjmować zastygłą masę
czekoladową, formować kulki. Obtaczać w gorzkim
kakao. Przechowywać w lodówce.*oczywiście jak ktoś ma może dać ekstrakt
miętowy, ja
daję krople
miętowe Herbapol, doskonale sprawdzają się w kuchni**mielone
migdały wchłaniają nieco płynu, w razie braku tego składnika zmniejszyłabym odrobinę ilość kremówki lub dodała mielone
herbatniki - np. Digestive