ßßß Cookit - przepis na Pieczone jabłka z żurawiną

Pieczone jabłka z żurawiną

nazwa

Wykonanie

Składniki
4 porcje
4 nieduże jabłka, np. Cortland
1 kromka chleba
8 łyżek żurawiny ze słoiczka
4 łyżki miodu
Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Ściąć górne części jabłek wraz z korzonkami i nożem wydrążyć gniazda nasienne. W połowie wysokości i dookoła każdego jabłka zrobić nacięcie (co zapobiegnie zniekształceniu się i pęknięciu jabłka podczas pieczenia). Na dno każdego wgłębienia w jabłku wcisnąć po kawałeczku chleba (co zapobiegnie wyciekaniu soków z jabłka podczas pieczenia).
Jabłka ułożyć w blaszce do pieczenia i wypełnić żurawiną. Piec przez 25 minut (bardzo duże jabłka piec dłużej, przez około 40 - 45 minut).
Jabłka wyjąć z piekarnika, każde polać łyżką miodu i piec przez kolejne 5 minut. Podawać gorące.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/salatki_jablka/jablka_pieczone/z_zurawina/przepis.html