Wykonanie
Składniki4 porcje4 nieduże
jabłka, np. Cortland1 kromka
chleba8 łyżek
żurawiny ze słoiczka4 łyżki
mioduPrzygotowaniePiekarnik nagrzać do 180 stopni. Ściąć górne części
jabłek wraz z korzonkami i nożem wydrążyć gniazda nasienne. W połowie wysokości i dookoła każdego
jabłka zrobić nacięcie (co zapobiegnie zniekształceniu się i pęknięciu
jabłka podczas pieczenia). Na dno każdego wgłębienia w
jabłku wcisnąć po kawałeczku
chleba (co zapobiegnie wyciekaniu
soków z
jabłka podczas pieczenia).
Jabłka ułożyć w blaszce do pieczenia i wypełnić
żurawiną. Piec przez 25 minut (bardzo duże
jabłka piec dłużej, przez około 40 - 45 minut).
Jabłka wyjąć z piekarnika, każde polać łyżką
miodu i piec przez kolejne 5 minut. Podawać gorące.