ßßß Cookit - przepis na Szarlotka z kaszą jęczmienną

Szarlotka z kaszą jęczmienną

nazwa

Wykonanie

Bardzo prosty i smaczny przepis. Jedynie co wymaga czasu to 70 minut pieczenia a czynności przygotowawcze zajmują tylko chwilę. Placek nazwałam szarlotką ponieważ zapach jaki unosił sie w trakcie pieczenia przypominał mi szarlotkę. Może to za sprawą jabłek albo cynamonu. W każdym razie w domu pięknie pachniało.
Składniki na keksówkę:
200 g kaszy jęczmiennej drobnej
1000 g obranych jabłek szara reneta
2 łyżki miodu
2 łyżki cynamonu
rodzynki i żurawina po 1 łyżce
Wykonanie:
Rozgrzewamy pikarnik do 180 stopni. Kiedy piekarnik nam się nagrzewa ścieramy jabłka na dużych oczkach, dodajemy kaszę jęczmienną, miód, cynamon, rodzynki oraz żurawinę. Mieszamy wszystko bardzo dokładnie i przekładamy ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy 70 minut w temp. 180 stopni.
Źródło:http://www.kaszomania.pl/szarlotka-z-kasza-jeczmienna