ßßß Cookit - przepis na Pieczone jabłka z żurawiną

Pieczone jabłka z żurawiną

nazwa

Wykonanie

Pieczone jabłka kojarzą mi się z zimowymi wieczorami, kiedy to były wypiekane w domowym piecu kaflowym. Dzisiaj przywróciłam smaki dzieciństwa i przygotowałam pieczone jabłka z żurawiną i cynamonem. Jeśli nie macie konfitury skorzystajcie z przepisu na:
2 jabłka
4 łyżki konfitura z żurawiny (lub czerwonej borówki)
4 łyżeczki miodu
cynamon
Jabłka przeciąż na pół, wzdłuż ogryzka.
Wydrążyć gniazda nasienne - najlepiej zrobić to łyżką do melonów.
Ostrym nożem nakłuć miąższ jabłka.
W zagłębienia wkładać po łyżce konfitury z żurawiny, dolać po łyżeczce miodu i posypać cynamonem.
Przełożyć do żaroodpornego naczynia i zapiekać przez 40 minut w 180 st.C - aż będą miękkie.
Źródło:http://www.dusiowakuchnia.pl/2014/01/pieczone-jablka-z-zurawina.html