ßßß Cookit - przepis na Kruchy placek z rabarbarem i kruszonką

Kruchy placek z rabarbarem i kruszonką

nazwa

Wykonanie

Składniki
Spód:
150 g mąki pszennej lub orkiszowej
100 g mąki ryżowej, ziemniaczanej lub cornstarch
50 g cukru
150 g masła
1 jajko
Nadzienie:
500 g rabarbaru
3 łyżki płynnego miodu
5 łyżek cukru
1 cukier wanilinowy
100 g suszonych daktyli
Kruszonka:
150 g mąki pszennej lub orkiszowej
50 g mąki ryżowej, ziemniaczanej lub cornstarch
50 g cukru
125 g masła (schłodzone)
cukier puder
Przygotowanie
Formę o wymiarach około 20 x 30 cm (może być też większa) posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia tak aby wystawał poza brzegi formy.
Do miski przesiać obydwie mąki, dodać cukier, pokrojone na kawałki masło i jajko. Rozcierać palcami masło z resztą składników, szybko zagnieść ciasto łącząc wszystko w jednolitą kulę. Ciastem wyłożyć dno i kawałek boku formy. Spód podziurkować widelcem i wstawić do lodówki. Piekarnik nagrzać do 160 stopni C.
Wstawić blaszkę z ciastem do piekarnika i piec przez 25 minut na blado złoty kolor. Wyjąć ciasto, ale nie wyłączać piekarnika, zwiększyć temperaturę do 180 stopni.
Rabarbar pokroić na 1 - 2 cm kawałki, wymieszać z miodem a następnie z cukrem, cukrem wanilinowym oraz drobno posiekanymi daktylami. Jeśli mamy czas możemy wcześniej daktyle namoczyć przez kilka minut w gorącej wodzie.
Do drugiej miski przesiać obydwie mąki, dodać cukier i pokrojone na kawałeczki zimne masło. Rozcierać palcami masło z resztą składników aż powstanie kruszonka (drobne okruszki ciasta).
Na podpieczony spód wyłożyć przygotowane nadzienie z rabarbaru, na wierzch rozsypać kruszonkę i wstawić do piekarnika. Piec przez 35 - 40 minut na lekko złoty kolor. Po upieczeniu posypać solidnie cukrem pudrem.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/rabarbar/kruchy_placek_z_rabarbarem_kruszonka/przepis.html