Wykonanie
SkładnikiSpód:150 g
mąki pszennej lub orkiszowej100 g
mąki ryżowej, ziemniaczanej lub cornstarch50 g
cukru150 g
masła1
jajkoNadzienie:500 g
rabarbaru3 łyżki płynnego
miodu5 łyżek
cukru1
cukier wanilinowy100 g
suszonych daktyliKruszonka:150 g
mąki pszennej lub orkiszowej50 g
mąki ryżowej, ziemniaczanej lub cornstarch50 g
cukru125 g
masła (schłodzone)
cukier puderPrzygotowanieFormę o wymiarach około 20 x 30 cm (może być też większa) posmarować
masłem i wyłożyć papierem do pieczenia tak aby wystawał poza brzegi formy.Do miski przesiać obydwie
mąki, dodać
cukier, pokrojone na kawałki
masło i
jajko. Rozcierać palcami
masło z resztą składników, szybko zagnieść ciasto łącząc wszystko w jednolitą kulę.
Ciastem wyłożyć dno i kawałek
boku formy. Spód podziurkować widelcem i wstawić do lodówki. Piekarnik nagrzać do 160 stopni C.Wstawić blaszkę z
ciastem do piekarnika i piec przez 25 minut na blado złoty kolor. Wyjąć ciasto, ale nie wyłączać piekarnika, zwiększyć temperaturę do 180 stopni.
Rabarbar pokroić na 1 - 2 cm kawałki, wymieszać z
miodem a następnie z
cukrem,
cukrem wanilinowym oraz drobno posiekanymi
daktylami. Jeśli mamy czas możemy wcześniej
daktyle namoczyć przez kilka minut w gorącej wodzie.Do drugiej miski przesiać obydwie
mąki, dodać
cukier i pokrojone na kawałeczki zimne
masło. Rozcierać palcami
masło z resztą składników aż powstanie kruszonka (drobne okruszki ciasta).Na podpieczony spód wyłożyć przygotowane nadzienie z
rabarbaru, na wierzch rozsypać kruszonkę i wstawić do piekarnika. Piec przez 35 - 40 minut na lekko złoty kolor. Po upieczeniu posypać solidnie
cukrem pudrem.