Wykonanie
Uwielbiam maj! To czas, kiedy zima jest już tylko wspomnieniem. Czas, kiedy wokół wszystko się zazielenia najpiękniejszą, świeżą
zielenią. Czas, kiedy powoli zaczynają się pojawiać różnorodne, świeże
warzywa i owoce. W zeszłym tygodniu rozpoczęłam sezon
szparagowy . Dzisiejszym postem witam się z
rabarbarem! Spód z kruchego ciasta z dodatkiem
mąki ryżowej jest delikatny, kruchy i miękki - dokładnie taki, jaki powinien być. Masa rabarbarowa jest lekko kwaskowata, a
daktyle dodają jej wyrazu i nutki ciekawej
słodyczy. Gruba warstwa kruszonki (również z
mąką ryżową) oprószona
cukrem-pudrem to doskonałe uwieńczenie całości.Sezon
rabarbarowy na blogu ogłaszam za otwarty! Wkrótce można spodziewać się kolejnych
rabarbarowych smakołyków.
(na podstawie przepisu z Kwestii Smaku)Składniki (na ciasto o wymiarach 24 x 36 cm)Na kruchy spód:150 g przesianej
mąki pszennej (użyłam luksusowej typ 550)100 g przesianej
mąki ryżowej40 g drobnego
cukru do wypieków1
jajko150 g zimnego
masła prosto z lodówkiNa nadzienie:500 g
rabarbaru2 łyżki płynnego
miodu3-4 łyżki
cukru100 g
suszonych daktylikilka łyżek gorącej
wodyNa kruszonkę:150 g
mąki pszennej (użyłam luksusowej typ 550)50 g
mąki ryżowej50 g drobnego
cukru do wypieków125 g g zimnego
masła prosto z lodówkiPrzygotowanie
Daktyle drobno pokroić i w małej miseczce zalać kilkoma łyżkami gorącej
wody. Odstawić, aby
daktyle zmiękły.Ze składników na spód szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. godzinę.Piekarnik rozgrzać do temp. 160 st. C (grzanie góra-dół).Formę do pieczenia o wymiarach 24 x 36 cm wysmarować
masłem i wyłożyć papierem do pieczenia tak, aby część papieru wystawała z formy.
Ciastem wyłożyć dno formy oraz kawałek ścianek tak, aby powstał niski brzeg. Ponakłuwać widelcem i całość wstawić do lodówki na ok. pół godziny.W tym czasie przygotować nadzienie:
Rabarbar umyć i pokroić na kawałki o długości ok. 1,5 cm.
Rabarbaru nie trzeba obierać. Podczas pieczenia kawałki łodygi zmiękną, tworząc masę o konsystencji
jabłek w szarlotce. Włókna będą zupełnie niewyczuwalne.
Rabarbar wymieszać w misce z namoczonymi
daktylami,
miodem i
cukrem.Schłodzone w formie ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 25 minut, aż nabierze delikatnego, złotawego odcienia. Po wyjęciu ciasta temperaturę piekarnika zwiększyć do 180 st. C.Przygotować kruszonkę:Do miski przesiać obie
mąki. Wsypać
cukier. Dodać schłodzone
masło, pokrojone w drobną kosteczkę. Opuszkami palców rozcierać wszystkie składniki, aż powstaną niewielkie okruszki.Na podpieczony spód wyłożyć masę
rabarbarową. Posypać kruszonką.Całość wstawić do piekarnika i piec do czasu, aż kruszonka się zarumieni (czas pieczenia może się różnić w zależności od piekarnika, ale powinno to być min. 40 minut; ja piekłam 60 min).Przed podaniem oprószyć
cukrem-pudrem.Smacznego!