Wykonanie
Sezon w pełni, więc zaczynamy ;)Szczerze
powiem, że
rabarbaru w kuchni rodzinnej było bardzo niewiele. Żałuję trochę gdyż jest to super dodatek do słodkości (w
sumie nie tylko). W każdym razie... do sedna. Gdy zaczęłam prowadzić tego bloga niewiele wiedziałam o kuchni i każda potrawa (wtedy alkoholowa) była nie lada wyzwaniem. Teraz powoli oswajam się z kuchnią i coraz lepiej sobie w niej radzę. Dlatego postanowiłam wykorzystać w kuchni ten tajemniczy składnik zwany
rabarbarem.Wstałam rano (była to sobota), wzięłam torbę pod pachę i poszłam na bazar, wiedząc jedynie to że chcę kupić
rabarbar. Krążyłam
między warzywnymi stoiskami, w końcu ujrzałam to czego szukałam. W głowie próbowałam imaginować ile tego składnika potrzebuje... wówczas pojawiła się Pani sprzedawczyni i ruszyła mi na ratunek (widząc moją zmieszaną minę :P). Zapytała czego potrzebuje, odparłam że
rabarbaru, ale nie mam pojęcia ile... no tak na ciasto...yyyy... blacha taka mniej więcej 20 x 30 cm. Bardziej doświadczona gospodyni z warzywniaka wybrała kilka łodyg (zmierzyła je wzrokiem) i dodała :"Tyle Ci wystarczy. Tylko kiedy będziesz to ciasto piekła ? bo chyba nie dzisiaj? przecież to trzeba
wody pozbawić... bo inaczej Ci zakalec wyjdzie". Zrobiłam duże oczy ... gdyż pierwszy raz słyszałam coś takiego. Kontynuowała: " obierz łodygi, pokrój na takie 1 cm kawałki i zasyp obficie
cukrem... tylko tak od
serca. Zostaw na noc. A rano będziesz miała bazę do kompotu i słodki farsz na ciasto." Puściła oko do mnie. Nic się nie marnuje ;)Zrobiłam dokładnie tak jak moja zbawicielka poradziła. Wyszło super;) Dziękuję!
Składniki:150 g
mąki pszennej100 g
mąki ziemniaczanej50 g
cukru150 g
masła2
żółtkaFarsz:500 dag
rabarbaru (pokrojonego w drobną kostkę i zasypanego
cukrem)3 łyżki płynnego
miodu1 opakowanie
cukru wanilinowego100 g rodzynek/śliwek suszonychKruszonka:150 g
mąki pszennej50 g
mąki ryżowej50 g
cukru125 g
masła (schłodzone)
cukier puderFormę do pieczenia smarujemy
masłem i wykładamy papierem do pieczenia.Do dużej miski wsypujemy wszystkie składniki na ciasto kruche i gołymi łapkami (lub widelcem ;)) ugniatamy aż do uzyskania jednolitej masy. Ciasto wykładamy na formę - brzegi też! Nakłuwamy dno widelcem w kilku miejscach. Wkładamy do lodówki na jakieś 10 - 15 min (możemy też użyć zamrażalnika - dla przyśpieszenia efektu).Nastawiamy piekarnik na 160 st bez termoobiegu. Gdy piekarnik się nagrzeje wkładamy spód ciasta do środka i pieczemy ok. 25 min.W
między czasie przygotowujemy farsz, przez wymieszanie ze sobą wszystkich składników. Łatwizna ;)Kruszonkę przygotowujemy w podobny sposób jak ciasto podstawowe. Przerywając wyrabianie w momencie powstania grudek.Gdy spód będzie już gotowy wykładamy
rabarbar i posypujemy kruszonką. Podkręcamy temperaturę do 170 st i pieczemy całość ok 45 min.Po tym czasie wyjmujemy ciasto z piekarnika i posypujemy
cukrem pudrem. Po wystygnięciu
mogę życzyć tylko smacznego ;)!
zmodyfikowany przepis ze strony www.kwestiasmaku.com