ßßß Cookit - przepis na Kremowa zupa z kukurydzy z mlekiem kokosowym, imbirem i kurkumą

Kremowa zupa z kukurydzy z mlekiem kokosowym, imbirem i kurkumą

nazwa

Wykonanie

Składniki
2 - 4 porcje
2 duże kukurydze cukrowe (lub po sezonie 2 szklanki odsączonej kukurydzy z puszki)
2 łyżki masła (najlepiej klarowanego) lub oliwy
1 łyżka świeżo startego imbiru
2 ząbki czosnku, drobno starte
1 pełna łyżeczka kurkumy w proszku
1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku (lub do smaku)
500 ml wywaru z jarzyn (bulionu) ewentualnie wody
1 puszka (400 ml) mleka kokosowego
Opcjonalnie
kawałek świeżej papryczki chili
1/3 łyżeczki czerwonej pasty curry
Do podania, np:
salsa z grillowanej kukurydzy i tymianku, opcjonalnie z dodatkiem fety
papryka w proszku, ostra lub słodka
Przygotowanie
Kukurydzę obrać z liści, opłukać. Postawić na desce i nożem obciąć ziarna ruchami od góry ku dołowi. Jeśli będziemy robić salsę do dekoracji zupy, odkrajamy kawałek kolby kukurydzy i grillujemy ją aż ziarna ściemnieją.
W szerokim garnku z grubym dnem podgrzać masło lub oliwę, dodać starty imbir, czosnek i pastę curry oraz papryczkę chili jeśli ich używamy. Mieszając smażyć przez około 1- 2 minuty aż składniki zaczną się rumienić. Dodać ziarna kukurydzy i smażyć przez około 1-2 minuty mieszając co chwilkę, aż cała kukurydza będzie podsmażona. Dodać kurkumę, ostrą paprykę w proszku i wymieszać. Dodać bulion lub wodę i szybko zagotować. Doprawić solą i gotować jeszcze przez około 5 minut. Dodać mleko kokosowe i zagotować. Gotować przez około 10 minut, do czasu aż kukurydza będzie miękka.
Zupę przelać do pojemnika blendera i miksować długo i dokładnie na gładki krem, następnie przelać z powrotem do garnka bezpośrednio przez sito. Mieszać łyżką i przecierać zupę przez sito, tak aby w garnku zebrała się gładka zupa a na sitku pozostało jak najmniej łusek z kukurydzy.
Zupę podgrzać przed podaniem, podawać np. z salsą z grillowanej kukurydzy i tymianku (wymieszać ziarna zgrillowanej kukurydzy z 1 łyżeczką oliwy, listkami tymianku, solą i pieprzem, opcjonalnie z dodatkiem pokruszonej fety). Posypać mieloną papryką.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/kukurydza/zupa_z_kukurydzy_z_mlekiem_kokosowym/przepis.html