Wykonanie
Odkryłam w lodówce 2
kolby kukurydzy, a że w najbliższym czasie nie kroi się raczej żaden grill (;))- musiałam je zużyć inaczej, więc połączyłam przyjemne z pożytecznym.
Składniki:2
kolby kukurydzy (po sezonie można użyć odsączonej
kukurydzy z puszki - 2 szklanki)500 ml
wywaru,
bulionu lub
wody (użyłam
wody)1 puszka
mleka kokosowego (400 ml)2 średnie
ziemniaki2 średnie
cebule2 łyżki
masła2 ząbki
czosnku1 łyżeczka startego
imbiru1 łyżeczka
kurkumy w proszku2 łyżeczki
ostrej papryki2 łyżeczki
currysól,
pieprzKukurydzę obrać z liści i oddzielić ziarna od kolb.Do garnka włożyć
masło i roztopić. Dodać starty
imbir, pokrojony w bardzo drobną kostkę
czosnek i smażyć przez 2 minuty aż składniki się przyrumienią. Dodać
ziarna kukurydzy i mieszając smażyć około 3 minuty - aż
kukurydza się zarumieni. Dodać
kurkumę,
paprykę w proszku i dokładnie wymieszać. Dodać
bulion lub
wodę, pokrojone w kostkę
ziemniaki i zagotować. Doprawić
solą,
pieprzem i gotować jeszcze około 5 minut. Po tym czasie dodać
mleko kokosowe i gotować przez 10-15 minut, aż
kukurydza będzie miękka. Wyłączyć i bardzo dokładnie wszystko zmiksować.Zupę przesiać przez sitko -
kukurydza ma sporo łusek, które są dość twarde, dlatego naprawdę warto się ich pozbyć.Smacznego :)