Składniki2 porcje6 świeżych fig100 g szynki parmeńskiejokoło 250 g sera halloumi (wędzony ser z mleka owczego i koziego) lub oscypka, ewentualnie innego wędzonego sera, sera do grillowania1/2 cytryny (skórka i sok)Do podania:rukolagęsty dressing balsamiczno-miodowy (4 łyżki octu balsamicznego + sól i pieprz + 1,5 łyżki oliwy extra vergine + 2 łyżki miodu - wszystko wymieszać w miseczce)Potrzebne będą: patyczki szaszłykowePrzygotowanieFigi pokroić na ćwiartki. Każdą owinąć w pół plasterka szynki parmeńskiej. Ser pokroić w kostkę. Nadziewać na przemian figi i ser. Posypać tartą skórką z cytryny.Grillować na grillu ogrodowym lub na patelni grillowej aż ser będzie zrumieniony a figi miękkie. Można też piec w piekarniku (w 200 stopniach C przez około 12-15 minut), można włączyć funkcję grilla w piekarniku.Podawać na rukoli z dressingiem balsamiczno - miodowym skrapiając cytryną.