ßßß Cookit - przepis na Spaghetti z krewetkami, czosnkiem i natką pietruszki

Spaghetti z krewetkami, czosnkiem i natką pietruszki

nazwa

Wykonanie

Składniki
2 porcje
ok. 250 g oczyszczonych krewetek Black Tiger
2 porcje makaronu spaghetti (100 g)
70 g masła
1 duży ząbek czosnku, starty na tarce o drobnych oczkach
1 łyżeczka skórki startej z cytryny
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sok z cytryny
Przygotowanie
Mrożone krewetki najpierw rozmrozić, sprawdzić czy są dokładnie oczyszczone. Z połowy krewetek oderwać ogonki i posiekać, drugą połowę pozostawić w całości.
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.
W międzyczasie na patelni na małym ogniu roztopić masło razem z czosnkiem i skórką z cytryny. Podsmażyć, następnie dodać krewetki i smażyć po minucie z każdej strony (surowe krewetki) i po pół minuty (blanszowane). W międzyczasie doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Posypać natką pietruszki i wymieszać.
Ugotowany makaron przełożyć z garnka na patelnię wraz z kilkoma łyżkami wody z makaronu. Na większym ogniu podgrzewać co chwilę mieszając. Skropić sokiem z cytryny.
Wskazówki
Połowę masła można zastąpić oliwą extra vergine. Świetnym dodatkiem do pasty będzie świeża papryczka chili, posiekana i chwilę podsmażona.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/pasta/makarony_z_krewetkami/spaghetti_z_krewetkami_maslem_czosnkiem/przepis.html