Wykonanie
Składniki100 g mieszanki mąk bezglutenowych (40 g ryżowej, 40 g kukurydzianej, 20 g ziemniaczanej)60 g
masła lub
oleju kokosowego2 łyżki
ksylitolu lub 3 łyżki
cukrumała szczypta
soli1/2 łyżeczki
cynamonu2 łyżeczki
mioduPrzygotowanie
Mąki wsypać do miski, dodać zimny tłuszcz posiekany na małe kawałeczki, dodać
ksylitol lub
cukier,
sól,
cynamon i rozcierać wszystko palcami na drobną kruszonkę. Dodać
miód i połączyć składniki w kulę. Wstawić do lodówki na pół godziny.Rozwałkować na placek o grubości ok. 3-4 mm, wyciąć
ciasteczka, ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec przez ok. 15 minut na złoty kolor.
Ciasteczka rozdrobnić w melakserze i wysypać na dno tortownicy, mocno uklepać i włożyć do lodówki na ok. 15 minut lub na czas przygotowania masy serowej.WskazówkiW przypadku obłożenia
ciasteczkami również
boków sernika, należy zrobić podwójną porcję
ciasteczek.