ßßß Cookit - przepis na Spód do sernika bez glutenu

Spód do sernika bez glutenu

Wykonanie

Składniki
100 g mieszanki mąk bezglutenowych (40 g ryżowej, 40 g kukurydzianej, 20 g ziemniaczanej)
60 g masła lub oleju kokosowego
2 łyżki ksylitolu lub 3 łyżki cukru
mała szczypta soli
1/2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki miodu
Przygotowanie
Mąki wsypać do miski, dodać zimny tłuszcz posiekany na małe kawałeczki, dodać ksylitol lub cukier, sól, cynamon i rozcierać wszystko palcami na drobną kruszonkę. Dodać miód i połączyć składniki w kulę. Wstawić do lodówki na pół godziny.
Rozwałkować na placek o grubości ok. 3-4 mm, wyciąć ciasteczka, ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec przez ok. 15 minut na złoty kolor.
Ciasteczka rozdrobnić w melakserze i wysypać na dno tortownicy, mocno uklepać i włożyć do lodówki na ok. 15 minut lub na czas przygotowania masy serowej.
Wskazówki
W przypadku obłożenia ciasteczkami również boków sernika, należy zrobić podwójną porcję ciasteczek.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/desery/serniki/spod_bezglutenowy_do_sernika/przepis.html