Wykonanie
Składniki12 sztuk125 g
masła, miękkiego1/2 szklanki drobnego
cukru1 łyżka
cukru wanilinowego2
jajka, w temp. pokojowej185 g
mąki pszennej (1 i 1/4 szklanki)1 łyżeczka
proszku do pieczenia125 ml
mleka (1/2 szklanki)Dekoracja:
precelki chrupkie, 12 sztuk
lukier z
cukru pudru i
wody lub roztopiona
biała czekolada do pokrycia
precelków12 łyżeczek nutelli
bita śmietana (gotowa lub własna z ubitej 250 ml
śmietany kremówki 30%), opcjonalnie usztywniona
żelatynąkakao do posypania po wierzchuoraz:forma na muffiny wyłożona papilotkami12 papilotek o pojemności 125 mlPrzygotowaniePiekarnik nagrzać do 160 stopni C. Formę na muffinki wypełnić 12 papilotkami.
Mąkę przesiać razem z
proszkiem do pieczenia, wymieszać, odstawić.W oddzielnej misce utrzeć
masło z
cukrem i
cukrem wanilinowym na białą i puszystą masę. Następnie dodawać po jednym
jajku cały czas ucierając.Mieszankę
mąki dodać w dwóch partiach do masy miksując na małych obrotach miksera, do połączenia się składników w jednolitą masę, razem z drugą porcją
mąki dodać
mleko.Masą wypełnić 12 papilotek do około 2/3 wysokości i wstawić do piekarnika. Piec przez 18 - 20 minut aż wetknięty patyczek będzie suchy. W międzyczasie przygotować
precelki.Dekoracja:
Precelki położyć na talerzyku i polać lukrem lub roztopioną
czekoladą.
Lukier robimy mieszając kilka łyżek
cukru pudru z odrobiną
wody. Zostawić do zastygnięcia lukru lub
czekolady.W ostudzonych babeczkach zrobić nacięcie z
boku. Następnie wybrać pół łyżeczki ciasta ze środka babeczki. W rozcięcie z
boku włożyć
precelka a w powstałe zagłębienie włożyć łyżeczkę nutelli, krem może się lekko rozpłynąć na boki.Udekorować
bitą śmietaną i posypać
kakao. Podawać z małą łyżeczką na małym talerzyku od filiżanki
espresso.