ßßß Cookit - przepis na Babeczki jak "cappucino" z nutellą i bitą śmietaną

Babeczki jak "cappucino" z nutellą i bitą śmietaną

nazwa

Wykonanie

Składniki
12 sztuk
125 g masła, miękkiego
1/2 szklanki drobnego cukru
1 łyżka cukru wanilinowego
2 jajka, w temp. pokojowej
185 g mąki pszennej (1 i 1/4 szklanki)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
125 ml mleka (1/2 szklanki)
Dekoracja:
precelki chrupkie, 12 sztuk
lukier z cukru pudru i wody lub roztopiona biała czekolada do pokrycia precelków
12 łyżeczek nutelli
bita śmietana (gotowa lub własna z ubitej 250 ml śmietany kremówki 30%), opcjonalnie usztywniona żelatyną
kakao do posypania po wierzchu
oraz:
forma na muffiny wyłożona papilotkami
12 papilotek o pojemności 125 ml
Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do 160 stopni C. Formę na muffinki wypełnić 12 papilotkami. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia, wymieszać, odstawić.
W oddzielnej misce utrzeć masło z cukrem i cukrem wanilinowym na białą i puszystą masę. Następnie dodawać po jednym jajku cały czas ucierając.
Mieszankę mąki dodać w dwóch partiach do masy miksując na małych obrotach miksera, do połączenia się składników w jednolitą masę, razem z drugą porcją mąki dodać mleko.
Masą wypełnić 12 papilotek do około 2/3 wysokości i wstawić do piekarnika. Piec przez 18 - 20 minut aż wetknięty patyczek będzie suchy. W międzyczasie przygotować precelki.
Dekoracja:
Precelki położyć na talerzyku i polać lukrem lub roztopioną czekoladą. Lukier robimy mieszając kilka łyżek cukru pudru z odrobiną wody. Zostawić do zastygnięcia lukru lub czekolady.
W ostudzonych babeczkach zrobić nacięcie z boku. Następnie wybrać pół łyżeczki ciasta ze środka babeczki. W rozcięcie z boku włożyć precelka a w powstałe zagłębienie włożyć łyżeczkę nutelli, krem może się lekko rozpłynąć na boki.
Udekorować bitą śmietaną i posypać kakao. Podawać z małą łyżeczką na małym talerzyku od filiżanki espresso.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/desery/muffiny_cupcakes/babeczki_cappuccino_z_nutella/przepis.html