ßßß Cookit - przepis na Karpatka - 'stary' przepis

Karpatka - 'stary' przepis

nazwa

Wykonanie

Będę znów nieskromna - podobno moja karpatka jest p-y-s-z-n-a :-). Moja - bo robię ją swoim wypróbowanym od lat sposobem. Ciasto parzone - takie jak ptysiowe. Krem maślano - budyniowy ma kilka zalet. Dla nas głównym plusem jest fakt, że nie jest bardzo maślany (maślanym mówimy stanowcze NIE) - dodaję tylko pół kostki masła (rekordziści, np. Ewa Wachowicz w "Słodkim świecie" - aż 3 kostki). Ponadto doskonale się kroi, jest 'sztywny' nie wypływa na boki ani przy krojeniu, ani przy jedzeniu. A smakuje - wybornie ... Ech, nie będę już zachwalać, jak upieczecie, to ocenicie ;-).
Składniki na ciasto:
1 szklanka wody
125 g masła
1 szklanka mąki pszennej
5 jajek (rozmiar M)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masło i wodę umieścić w garnuszku, podgrzać do roztopienia się masła, doprowadzić do wrzenia. Wsypać mąkę i chwilę ucierać do powstania gęstej, szklistej, bezgrudkowej masy odchodzącej od brzegów garnka. Zdjąć z palnika, wystudzić.
Po przestudzeniu wbijać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Powinna powstać gładkie, klejące, bezgrudkowe ciasto. Pod sam koniec dodać proszek do pieczenia i zmiksować. Gotową masę podzielić na 2 części.
Blachę o wymiarach 32 x 23 cm wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką (uwaga: można wyłożyć papierem do pieczenia, jednak ciężko potem papier oddzielić od ciasta; lubię tutaj używać matę teflonową przyciętą do wymiarów formy). Jedną część ciasta rozprowadzić na blaszce przy pomocy szpatułki (ciasto jest klejące, ale takie ma być).
Piec w temperaturze 200ºC przez około 25 - 30 minut do lekkiego zbrązowienia ciasta (w trakcie pieczenia nie otwierać piekarnika).
W ten sam sposób upiec drugą część ciasta. Wystudzić.
Składniki na krem:
3 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
125 g masła
1 cukier wanilinowy (16 g)
4 łyżki mąki pszennej, z lekką górką
5 łyżek mąki ziemniaczanej, z lekką górką
4 jajka
Ponadto:
cukier puder do oprószenia
Zagotować 2 szklanki mleka z cukrami i masłem. Pozostałą szklankę zmiksować z jajkami i mąką, po czym wlać do gorącego mleka. Gotować 1 - 2 minuty, energicznie mieszając, by się nie porobiły grudki.
Gorący krem wylać na jeden upieczony wcześniej płat ciasta (zostawiając po bokach wolne 2 cm - po nałożeniu drugiego płatu ciasta krem by wypłynął), przykryć drugim. Ostudzić. Schłodzić.
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego :-).
Źródło:http://www.mojewypieki.com/info/karpatka-stary-przepis