ßßß Cookit - przepis na Bezy przekładane czekoladą

Bezy przekładane czekoladą

nazwa

Wykonanie

Spodobał Ci się ten przepis i zdjęcia? Udostępnij go i przypnij!
Oceń przepis aby doradzić innym!
Brak głosów
0
0
admin
Bezy przekładane czekoladą
Prosty deser z bezy przekładanej kremem czekoladowym, ze świeżymi truskawkami. Deser, który można przygotować naprawdę szybko, jeśli mamy do dyspozycji gotowe bezy. Poniżej podaję też dobry przepis na własne małe bezy.
Składniki
8 sztuk
2 duże białka jajka
1/2 łyżeczki octu winnego
110 g drobnego cukru
100 ml śmietanki kremówki
110 g ciemnej czekolady deserowej
truskawki
Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do 130 stopni C. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia.
Ubijać białka z octem, aż zaczną się tworzyć pęcherze. Dodawać po 1 łyżce cukru, cały czas ubijając.
Dwiema łyżkami nałożyć masę na przygotowaną blachę, formując 16 pojedynczych bezików.
Piec przez 2 - 3 godziny, aż będą suche i chrupiące. Zostawić do ostygnięcia na blachach. Delikatnie zdjąć z papieru.
Masa: Podgrzać śmietankę, zdjąć z ognia w momencie gdy zacznie się gotować. Dodać drobno posiekaną czekoladę i mieszać do czasu aż cała czekolada się rozpuści. Ostudzić i przełożyć bezy. Podawać z truskawkami.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/desery/bezy/beziki_czekoladowe/przepis.html