ßßß Cookit - przepis na Deser Pavlova

Deser Pavlova

nazwa

Wykonanie

Ciasto w smaku niezwykle delikatne, wprost rozpływa się w ustach. Cały czas się zastanawiam dlaczego do tej pory nie skusiłam sie na upieczenie pavlovej, ją po prostu trzeba spróbować aby się przekonać.
Składniki:
8 białek
1 szklanka cukru
3 łyżeczki mąki kukurydzianej
1 łyżeczka octu winnego
1 kubeczek 250 ml śmietany kremówki (u mnie 60 %)
1 pomarańcza
kilka kostek czekolady
Białaka razem z cukrem ubijamy na sztywną pianę.
Białka i cukier.............................................................
Do ubitych białek dodajemy mąkę kukurydzianą razem z octem i delikatnie, ale dokładnie mieszamy.
Z mąką kukurydzianą i octem.................................................................
Ubitą pianę z mąką wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia foremkę formując koło o wysokości 5 cm.
Uformowana beza przed pieczeniem................................
Piekarnik nagrzewamy do temp. 200'C, a po włożeniu foremki szybko zmniejszamy do temp. 160'C i pieczemy przez około 60 minut. Upieczoną bezę studzimy w piekarniku uchylając lekko dzwiczka na około 2-3 cmm.
Beza po upieczeniu...................................................................
Upieczoną i zimną bezę obracamy do góry nogami, na bezę wykładamy ubitą śmietanę.
Z bitą śmietaną.........................................................................
Na bitej śmietanie układamy kawałki pomarańczy, a następnie posypujemy startą na tarce czekoladą. Smacznego !!!
Deser Pavlova...................................................
Mały kawałeczek...........................................................
I jeszcze raz..........................................................................
Źródło:http://magicznakuchnia.blox.pl/2009/11/Deser-Pavlova.html