Wykonanie
Składniki24 sztuki2 średnie
ziemniaki (230 g), obrane i pokrojone w 2,5 cm kawałki5 łyżek
masła, roztopionego1/2 szklanki (125 ml) pełnego
mleka1 łyżeczka
soli2 łyżki
cukru + 1 łyżeczka15 g świeżych
drożdży lub 1 saszetka suchych (7g)2 i 2/3 szklanki
mąkiPotrzebna będzie: forma o wymiarach 33 x 23 x 5 cmPrzygotowanie
Ziemniaki ugotować do miękkości, odcedzić zachowując 1 szklankę
wody. Ugotowane
ziemniaki rozgnieść widelcem na puree. Wymieszać z
mlekiem,
solą, 2 łyżkami
cukru i 2 łyżkami roztopionego
masła.
Wodę z gotujących się
ziemniaków ostudzić do około 40 stopni (lekko ciepła). Odmierzyć 1/2 szklanki
wody i dodać do niej
drożdże, 1 łyżeczkę
cukru i 1 czubatą łyżkę
mąki. Delikatnie wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, na 10 - 15 minut (gdyby
drożdże nie spieniły się, powtórzyć z drugą połową
wody i nowymi
drożdżami).
Drożdże wlać do mieszanki z
ziemniakami, następnie drewnianą łyżką wymieszać z przesianą
mąką. Ciasto wyłożyć na posypaną
mąką stolnicę i wyrabiać przez około 10 minut, aż będzie elastyczne i gładkie (będzie się trochę kleiło).Miskę wysmarować pozostałą 1/2 łyżki roztopionego
masła, włożyć ciasto, przewrócić na drugą stronę, aby całe pokryte było
masłem. Miskę przykryć przeźroczystą folią i wstawić do lodówki na 8 do 12 godzin do wyrośnięcia.Uderzyć pięścią w ciasto, następnie wyłożyć na blat lekko podsypany
mąką. Ciasto podzielić na pół i uformować 2 wałki o długości 30 cm. Każdy wałek pokroić na 12 równych części. Uformować kuleczki z ciasta i ułożyć je w wysmarowanej
masłem (1 łyżka) formie w 4 rzędach po 6 kulek, w odstępach 1,5 cm. Przykryć papierowymi ręcznikami i odstawić do wyrośnięcia na około 1 do 1 i 1/2 godziny.Piekarnik nagrzać do 190 stopni, kratkę umieścić w środkowej jego części. Wierzch bułeczek posmarować pozostałym roztopionym
masłem. Piec na złoty kolor przez 25 do 30 minut. Boki bułeczek ponacinać
ostrym nożem. Bułeczki wykładać na kratkę i podawać jeszcze ciepłe.