Wykonanie
Zostały ugotowane
ziemniaki z obiadu ...i z tych
ziemniaków i i innych dodatków zrobiłam pyszne bułeczki.Dodatek
ziemniaków sprawia, że bułeczki są dłużej świeże..pomysł na takie bułeczki podpatrzyłam tutaj ..ja do swoich dodałam dodatkowo
prażoną cebulkę..pyszne wyszły..230 g ugotowanych
ziemniaków2 łyżeczki
masła1/2 szklanki
mleka4 łyżki
cukru1 łyżeczka
soli8 g suchych
drożdży lub 16 świeżych330 g
mąki luksusowej Młynomag2 łyżki
prażonej cebulki Skworcu
Ziemniaki przepuścić przez praskę, następnie dodać do reszty składników i wyrobić na gładkie ciasto. Jeżeli używamy
drożdży świeżych wykonać zaczyn.Gotowe ciasto zostawić do wyrośnięcia . Uformować bułeczki i ułożyć na blaszce. Odstawić na ok 30 minut żeby podrosły.Piekarnik nagrzać do 210 stopni.
Bułki piec około 20-25 minut.