ßßß Cookit - przepis na Brownies z Irish Cream

Brownies z Irish Cream

nazwa

Wykonanie

Czy w Czekoladowy Weekend mogłabym nie upiec brownies ? Nie. Więc oto i ono. Brownies z Irish Cream - kawowym likierem . Najbardziej płynne z moich wszystkich brownies . I chyba w smaku najlepsze. Z jedną wadą. Lukrem. Wydaję się być on zupełnie tutaj niepotrzebny, gdyż tak dosładza to ciasto, że można zjeść tylko jeden mały kawałek. Albo zdjąć lukier i delektować się samym czekoladowo-irishcremowym "ciastem" o konsystencji kleistego kremu. To nic, że da się je jeść tylko łyżeczką. Czekoladowa przyjemność gwarantowana. A następnym razem marzy mi się tylko samo ciasto. Bez lukru. Z podwójnej porcji.
100 g masła, pokrojonego
100 g ciemnej czekolady, połamanej
2 jajka, lekko ubite
200 g drobnego cukru
3 łyżki likieru Irish cream
100 g mąki
Polewa:
400 g cukru pudru
1 łyżki kakao
2 łyżki likieru Irish cream
Piekarnik nastawiamy na 180 st C. Natłuszczamy kwadratową foremkę o wymiarach 23 cm i wykładamy papierem do pieczenia.
W małym rondelku rozpuszczamy masło i czekoladę, zdejmujemy z ognia. W dużej misce ubijay jajka i cukier do białości. Mieszamy z czekoladową miksturą, likierem i mąką. Wylewamy do przygotowanej foremki. Pieczemy 15-20 minut. Wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy w foremce do ostygnięcia.
Cukier puder i kakao mieszamy, dodajemy likier i odpowiednią ilość gorącej wody, tak aby powstała łatwa do smarowania masa. Smarujemy tą masą brownies. Pozostawiamy do zastygnięcia i kroimy na kwadraty.
Przepis z "The Big Book of Chocolate"
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2010/02/brownies-z-irish-cream.html