Wykonanie
Czy w
Czekoladowy Weekend mogłabym nie upiec brownies ? Nie. Więc oto i ono. Brownies z Irish Cream -
kawowym likierem . Najbardziej płynne z moich wszystkich brownies . I chyba w smaku najlepsze. Z jedną wadą. Lukrem. Wydaję się być on zupełnie tutaj niepotrzebny, gdyż tak dosładza to ciasto, że można zjeść tylko jeden mały kawałek. Albo zdjąć
lukier i delektować się samym
czekoladowo-irishcremowym "
ciastem" o konsystencji kleistego kremu. To nic, że da się je jeść tylko łyżeczką. Czekoladowa przyjemność gwarantowana. A następnym razem marzy mi się tylko samo ciasto. Bez lukru. Z podwójnej porcji.
100 g
masła, pokrojonego100 g ciemnej
czekolady, połamanej2
jajka, lekko ubite200 g drobnego
cukru3 łyżki
likieru Irish cream100 g
mąkiPolewa:400 g
cukru pudru1 łyżki
kakao2 łyżki
likieru Irish creamPiekarnik nastawiamy na 180 st C. Natłuszczamy kwadratową foremkę o wymiarach 23 cm i wykładamy papierem do pieczenia.W małym rondelku rozpuszczamy
masło i
czekoladę, zdejmujemy z ognia. W dużej misce ubijay
jajka i
cukier do białości. Mieszamy z
czekoladową miksturą,
likierem i
mąką. Wylewamy do przygotowanej foremki. Pieczemy 15-20 minut. Wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy w foremce do ostygnięcia.
Cukier puder i
kakao mieszamy, dodajemy
likier i odpowiednią ilość gorącej
wody, tak aby powstała łatwa do smarowania masa. Smarujemy tą masą brownies. Pozostawiamy do zastygnięcia i kroimy na kwadraty.Przepis z "The Big Book of Chocolate"