ßßß Cookit - przepis na Surówka z kapusty białej i pomidorów

Surówka z kapusty białej i pomidorów

nazwa

Wykonanie

Kolejna wersja surówki z białej kapusty, tym razem z dodatkiem pomidorów. I oczywiście jak każda surówka z kapusty, bardzo smaczna. Przepis zaczerpnięty z książeczki Aliny Stradeckiej "Polubić kapustę", a jako że zawiera dodatek pomidorów, dodaję go jako mój kolejny przepis do Pomidorowego Sezonu organizowanego przez Olgę.
300 g kapusty
200 g pomidorów
1 cebula
4 łyżki oleju
2 ząbki czosnku
ocet winny lub sok z cytryny
cukier, pieprz, sól
Kapustę szatkujemy, solimy i odstawiamy na 20 minut. Z pomidorów zdejmujemy skórkę(po sparzeniu) i kroimy je w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w piórka(ja pokroiłam w kostkę). Czosnek obieramy, miażdżymy z solą, dodajemy olej i mieszając, przyprawiamy cukrem, pieprzem i octem, ewentualnie dosalamy. Łączymy składniki, polewamy sosem i wykładamy na salaterkę. Podajemy do mięs, ryb i wędlin.
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2009/08/surowka-z-kapusty-biaej-i-pomidorow.html