Wykonanie
Kolejna wersja surówki z
białej kapusty, tym razem z dodatkiem
pomidorów. I oczywiście jak każda surówka z
kapusty, bardzo smaczna. Przepis zaczerpnięty z książeczki
Aliny Stradeckiej "Polubić
kapustę", a jako że zawiera dodatek
pomidorów, dodaję go jako mój kolejny przepis do
Pomidorowego Sezonu organizowanego przez Olgę.
300 g
kapusty200 g
pomidorów1
cebula4 łyżki
oleju2 ząbki
czosnkuocet winny lub
sok z cytrynycukier,
pieprz,
sólKapustę szatkujemy, solimy i odstawiamy na 20 minut. Z
pomidorów zdejmujemy skórkę(po sparzeniu) i kroimy je w kostkę.
Cebulę obieramy i kroimy w piórka(ja pokroiłam w kostkę).
Czosnek obieramy, miażdżymy z
solą, dodajemy
olej i mieszając, przyprawiamy
cukrem,
pieprzem i
octem, ewentualnie dosalamy. Łączymy składniki, polewamy sosem i wykładamy na salaterkę. Podajemy do
mięs, ryb i
wędlin.