ßßß Cookit - przepis na Peperonata

Peperonata

nazwa

Wykonanie

Bazowałam na przepisie Olgi Smile, ale troszkę go zmieniłam (m.in. użyłam mniej oleju i dodałam cukier).
Składniki:
4 papryki (użyłam czerwonej, zielonej, żółtej pomarańczowej, każda o wadze ok. 180 g)
2 cebule
2 pomidory
2 łyżki oleju
2 łyżki octu winnego
1 łyżka brązowego cukru
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
Cebulę obrać, pokroić w pióra i podsmażyć na oleju, kiedy się zeszkli dodać do niej posiekany czosnek. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać i pokroić na średniej wielkości kawałki. Papryki pokroić w paseczki. Wymieszać ze sobą wszystkie warzywa, dodać ocet i cukier, odrobinę soli i pieprzu. Piec w ok. 200 C, dopóki papryka nie zmięknie. Po upieczeniu doprawić solą i pieprzem jeśli jest taka potrzeba.
Koszt (2-3 porcje): ok. 6 , 50 zł
Źródło:http://oszczedzaniegotowanie.blogspot.com/2013/08/peperonata.html