Wykonanie
Jak już wielokrotnie wspominałam, nie przepadam za muffinami, ale uparcie je od czasu do czasu piekę, pewnie z nadzieją, że kiedyś wreszcie trafię na takie, które mnie zauroczą. Muffiny z
suszonymi owocami są chyba najsmaczniejsze z dotychczas przeze mnie robionych. Pewnie za sprawą
suszonych owoców, albo może jestem bardzo spragniona słodkiego...
450 g (3 szklanki)
mąki ze środkiem spulchniajacym2 łyżeczki
przyprawy do pierników(mixed spice)110 g(1/2 szklanki) drobnego
cukru125 g
masła, pokrojonego250 ml (1 szklanka)
mleka2
jaja190 g (1 szklanka) mieszanych
suszonych owocówNastawiamy piekarnik na 200 st. Natłuszczamy forme na 12 muffinekMieszamy
mąkę,
przyprawę i
cukier w dużej misce, łączymy z
masłem. Dodajemy
mleko,
jajka i
owoce i mieszamy metalową łyżką aż składniki się połączą.Wykładamy formę
ciastem.; Pieczemy 25 minut i studzimy na kratce.Przepis pochodzi z "Everyday cakes and cookies" wydawnictwa The Australian Women's Weekly