Wykonanie
Dziś ponoć święto chruścika...no i są chruściki
drożdżowe..jakiś czas temu były pączki z dodatkiem
cynamonu i
przyprawy piernikowej , były smaczne ..więc tym razem też do
ciasta drożdżowego dodałam tych przypraw.50 dkg
mąki3/4 szkl.letniego
mleka2-3 łyżki
cukru50 g
drożdży50 g stopionego, wystudzonego
masła1-2
jajka0,5 łyżeczki
cynamonu0,5 łyżeczki
przyprawy do piernikaZ
drożdży,1 łyżki
cukru i letniego
mleka zrobić rozczyn. Przykryć odstawić do wyrośnięcia.Do
mąki wbić
jajka, dodać
margarynę,
przyprawę i
cynamon oraz rozczyn.Wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia.Następnie rozwałkować na grubość 1/2 cm, pokroić na ukośne pasy , rozciąć wzdłuż przez środek [ oczywiście nie przez całość], i przez otwór przewlec jeden koniec i przeciągnąć.Smażyć w głębokim gorącym
oleju.Po wyjęciu posypać
cukrem.