ßßß Cookit - przepis na Chleb bez zagniatania - z grubą i chrupiącą skórką

Chleb bez zagniatania - z grubą i chrupiącą skórką

nazwa

Wykonanie

Składniki na chleb mieszamy łyżką 30 sekund i odstawiamy na 12 - 18 godzin do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej. Do pieczenia chleba używamy garnka żaroodpornego z pokrywką. Najlepszy jest garnek żeliwny, ale nada się też inny, który jest odporny na wysokie temperatury - gęsiarka, a nawet żaroodporne naczynie szklane. Chleb można upiec z dodatkiem sera - wówczas pachnie i smakuje jak dobra pizza :-) W miejsce sera do chleba można dodać np. posiekanych suszonych pomidorów, oliwek lub niemielone siemię lniane. Można eksperymentować ze swoimi ulubionymi dodatkami, np. anchois i pieprzem syczuańskim. Dodatków może być w sumie nie więcej niż 200 g. Bardzo smaczny chleb wychodzi ze 100 g sera lub mieszanki różnych serów i 100 g suszonych pomidorów. Można też zrobić podstawowy chleb bez żadnych dodatków (w poniższym przepisie pomijamy ser i dajemy mniej drożdży, 1/4 łyżeczki suszonych lub 5 g świeżych) - taki jest też na poniższych zdjęciach. Taki pozostanie chyba moim ulubionym. To taki chleb awaryjny, ale może stać się ulubionym . Ma wspaniały miąższ i jest pyszny. Smakuje jak chleb a nie jak niesłodzone ciasto drożdżowe.
Wieczorem okazuje się, że pieczywo się skończyło, zakwas nieodświeżony, chciałoby się zjeść kromkę chleba z chrupiącą skórką - kaprys swój można spełnić w mniej niż 5 minut. Następnego dnia czynności też zabierają tylko chwilę. Wystarczy być w domu i mieć minutnik by dobrze rozplanować czynności.
Przepis z książki " My bread, The revolutionary no-work, no knead method ", Jima Laheya, który znalazłam na blogu kwestiasmaku (poniżej cytuję za Asią). Zanim powiecie "nie mam czasu na pieczenie chleba w domu", obejrzyjcie film (z udziałem Marka Bittmana w roli głównej) i zobaczcie jakie to proste i szybkie.
Składniki:
[do odmierzania składników używam wagi]
400 g (3 szklanki) mąki pszennej, typ 650*
1 łyżeczka soli (5 ml)
15 g świeżych drożdży lub 3/4 łyżeczki suchych ** - 5 g jeśli pieczemy chleb bez dodatków
świeżo zmielony czarny pieprz
opcjonalnie: 200 g sera żółtego*** (pominąć w wersji bez dodatków), można dać w zamian suszone pomidory, oliwki itp., (ja nie dodaję sera ze względu na kaloryczność), można też dać siemię lniane niemielone - nie więcej niż 1/2 szklanki
300 g (1 i 1/3 szklanki) chłodnej wody
otręby lub mąka do obsypania chleba
inne opcje smakowe: np. 1-2 łyżeczki suszonego oregano/kminku/pieprzu syczuańskiego (warto)
* pszennej lub orkiszowej (uniwersalnej, tortowej, ale najlepiej chlebowej, w sklepach łatwo dostępna jest mąka typ 650 i taka jest najlepsza)
** w przypadku chleba bez dodatków (sera, suszonych pomidorów, siemienia itd.) dajemy 1/4 łyżeczki suszonych drożdży lub 5 g świeżych
*** pokruszonego, drobno posiekanego lub startego na tarce. Jednego rodzaju lub mieszanki różnych, w miarę twardych lub kremowych, np. sera pleśniowego, camemberta, brie, Gorgonzoli, Pecorino, Manchego, Parmezanu lub innych sprawdzonych i ulubionych serów. Część lub cały ser można zastąpić posiekanymi suszonymi pomidorami lub oliwkami.
Wykonanie:
Mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól, pokruszone drożdże, pieprz i ser (jeśli go używamy, ewentualnie inne dodatki np. posiekane suszone pomidory czy oliwki). Wszystko wymieszać. Wlać wodę i mieszać składniki łyżką przez około 30 sekund (ciasto ma być klejące). Przykryć (talerzem lub folią) i odstawić do wyrośnięcia na 12 - 18 godzin, najlepiej na noc (w temperaturze pokojowej, np. na blat kuchenny).
Blat kuchenny lub stolnicę oprószyć mąką i wyłożyć w to miejsce wyrośnięte ciasto z miski. Oprószonymi mąką dłońmi złożyć boki ciasta do środka tworząc kulę.
Na blacie kuchennym położyć czystą ściereczkę kuchenną, oprószyć ją mąką, położyć w to miejsce ciasto łączeniem do dołu. Przykryć ciasto wystającymi bokami ściereczki i zostawić w ciepłym miejscu na 1 - 2 godziny. Ciasto jest gotowe po podwojeniu objętości.
Na pół godziny przed końcem wyrastania nagrzać piekarnik do 240 - 250 stopni C, ustawiając kratkę w dolnej 1/3 części piekarnika a na niej przykryty garnek żaroodporny np. żeliwny.
Ostrożnie, używając rękawic kuchennych, wyjąć gorący garnek z piekarnika i zdjąć pokrywę.
Ja - tak jak na filmie - wysunęłam garnek wraz z blachą, bez wyjmowania go, ostrożnie zdjęłam pokrywę, wrzuciłam chleb i przykryłam garnek.
Umieścić ciasto w garnku łączeniem do góry (zsunąć ze ścierki lub szybko i ostrożnie przenieść w oprószonych mąką dłoniach). Należy uważać, bo garnek będzie bardzo gorący. Garnek przykryć i piec przez 30 minut. Zdjąć pokrywę i piec dalej aż chleb będzie dobrze zrumieniony ale nie przypalony przez 15 - 30 minut (zwykle piekę 20 minut, a gdy chleb za bardzo się rumieni kładę na nim kawałek folii aluminiowej).
Wyjąć garnek z chlebem z piekarnika, otworzyć, po kilku minutach podważyć chleb nożem i wyjąć go z garnka. Odłożyć na kuchenną kratkę (może być ta z wyposażenia piekarnika) do całkowitego ostudzenia - chleb położony na kratkę może swobodnie odparować. Kroić dopiero po ostudzeniu, po około 1 godzinie.
UWAGA:
jeśli piekę z podwójnej porcji to czas pieczenia jest następujący: 40 minut pod przykryciem, 20 minut bez pokrywki.
Źródło:http://www.ninawkuchni.pl/2012/02/chleb-bez-zagniatania-z-gruba-i.html