ßßß Cookit - przepis na Kokosowe curry z białą rybą i krewetkami

Kokosowe curry z białą rybą i krewetkami

nazwa

Wykonanie

Na bazie curry, które przygotowałam kiedyś z kurczakiem i które było niezwykle smaczne, zrobiłam curry z białą rybą i krewetkami. Zasadniczą zmianą jest dodanie większej ilości warzyw - boczniaków i kiełków fasoli. Pasta curry, którą dodaje się do dania, występuje w trzech wersjach: zielonej, czerwonej i żółtej, ta pierwsza jest najostrzejsza, a składa się z: chili zielonego, trawy cytrynowej, tymianku, kolendry siewnej, kurkumy, soli, galangalu, pasty krewetkowej i skórki limonki. Proponuję zacząć od jednej łyżeczki i ewentualnie dołożyć. Ja lubię ostre dania, dlatego jej sobie nie żałuję. Pastę można dostać w wielu supermarketach oraz sklepach z azjatycką żywnością, a po otwarciu przechowywać przez długi czas w lodówce. Do dania wykorzystałam mleko kokosowe i przecier z pomidorów [z kartonu], które kiedyś zamroziłam - po otwarciu. Nie widzę różnicy w smaku, innymi słowy, można te produkty mrozić, jeśli nie wykorzystamy całości. Często bowiem kupienie 1 litra mleka kokosowego w kartonie jest korzystniejsze cenowo niż tego w puszce.
Składniki:
2+2 łyżki oleju
1 średnia cebula
1 papryka np. pomarańczowa, żółta
4-5 cm świeżego imbiru
4 ząbki czosnku
600 g mintaja
12-15 sztuk krewetek królewskich
300 ml bulionu, najlepiej domowego
500 ml mleka kokosowego
1 łyżka pasty zielonej curry [do nabycia w sklepach w żywnością orientalną]
łyżeczka suszonych płatków chili
5 goździków (w całości)
1 płaska łyżeczka soli
1 łyżka cukru
4 łyżki gęstego przecieru z pomidorów
300 g kiełków fasoli
100 g boczniaków
świeża kolendra (opcjonalnie)
ryż - najlepiej jaśminowy albo basmati
Wykonanie:
Obrane: imbir i czosnek zmiksować z 2 łyżkami oleju. Cebulę pokroić w kostkę, paprykę w cienkie paski, rybę w 4 cm kawałki. Boczniaki pokroić w dużą kostkę.
W woku (albo dużej patelni) rozgrzać 2 łyżki oleju i na bardzo dużym ogniu smażyć cebulę, paprykę i boczniaki często mieszając, po minucie dodać imbir zmiksowany z czosnkiem i olejem, pastę curry i kiełki fasoli; smażyć kolejną minutę, dodać rybę i krewetki i smażyć jeszcze 3-4 minuty (aż ryba straci kolor surowizny). Dodać do woka goździki, suszone płatki chili, przecier z pomidorów, cukier i sól. Zamieszać. Wlać mleko kokosowe i bulion. Zagotować, dusić na małym ogniu ok. 8 minut. Można przed podaniem posypać kolendrą.
Podawać z ryżem.
Wersja o niskim indeksie glikemicznym: podawać bez ryżu, z fasolką np. mamucią.
Odgrzewając curry, najpierw wrzuciłam do woka pokrojoną fasolkę, podsmażałam na niewielkiej ilości oleju około minuty-dwóch, by pozostała chrupiąca, dodałam resztę dania podstawowego i smażyłam całość kilka minut - aż całość była ciepła.
Indeks glikemiczny: mleko kokosowe - 40 IG, krewetki [niski IG, dozwolony w I fazie SB]
Źródło:http://www.ninawkuchni.pl/2011/01/kokosowe-curry-z-biaa-ryba-i-krewetkami.html