ßßß Cookit - przepis na Pasta z pieczonej papryki

Pasta z pieczonej papryki

nazwa

Wykonanie

Można jeść na przykład z żółtym serem na kanapce, sprawdza się również jako dip do warzyw. Wędzona papryka nadaje jej charakterystyczny smak. Przepis Bei . Wiadomo, że nie opłaca się rozgrzewać piekarnika dla zaledwie jednej papryki, można więc zrobić jednocześnie zupę z pieczonymi pomidorami .
Składniki:
1 duża czerwona papryka
150g kremowego białego serka (można użyć koziego)
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku*
1/2 łyżki soku z limonki (lub otarta skórka)
szczypta ostrej papryki
sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Paprykę upiec w całości (ok. 20-25 minut w minimum 200°C, najlepiej z rozgrzanym grillem) obracając ją kilka razy w trakcie pieczenia, do czasu gdy na skórce pojawią się czarne plamy. Następnie obrać ją ze skórki**, przekroić i oczyścić z nasionek i jasnych błonek, po czym miąższ zmiksować. Wszystkie składniki pasty dokładnie wymieszać i doprawić do smaku.
*w Polsce trudno dostępna, można kupić np. w Marks&Spencer [50g - 7zł] i "Kuchniach Świata"; można tu ewentualnie zastąpić słodką papryką.
** Pewnie i tak większość z Was o tym wie, ale dopiszę jeszcze, że paprykę po upieczeniu można włożyć do woreczka (lub hermetycznego pudełka) i pozostawić ją jak szczelnie zamkniętą do przestygnięcia – wtedy łatwiej można obrać ją ze skórki.
Pasta ta świetnie smakuje również z kozim kremowym serkiem.
Źródło:http://www.ninawkuchni.pl/2010/10/pasta-paprykowa.html