Wykonanie

Można jeść na przykład z
żółtym serem na kanapce, sprawdza się również jako dip do warzyw. Wędzona
papryka nadaje jej charakterystyczny smak. Przepis Bei . Wiadomo, że nie opłaca się rozgrzewać piekarnika dla zaledwie jednej
papryki, można więc zrobić jednocześnie zupę z pieczonymi
pomidorami .Składniki:1 duża
czerwona papryka150g kremowego
białego serka (można użyć koziego)2 łyżki posiekanej
natki pietruszki1 łyżeczka wędzonej
papryki w proszku*1/2 łyżki
soku z limonki (lub otarta skórka)szczypta
ostrej paprykisól,
pieprz do smakuWykonanie:
Paprykę upiec w całości (ok. 20-25 minut w minimum 200°C, najlepiej z rozgrzanym grillem) obracając ją kilka
razy w trakcie pieczenia, do czasu gdy na skórce pojawią się czarne plamy. Następnie obrać ją ze skórki**, przekroić i oczyścić z nasionek i jasnych błonek, po czym miąższ zmiksować. Wszystkie składniki pasty dokładnie wymieszać i doprawić do smaku.*w Polsce trudno dostępna, można kupić np. w Marks&Spencer [50g - 7zł] i "Kuchniach Świata"; można tu ewentualnie zastąpić
słodką papryką.** Pewnie i tak większość z Was o tym wie, ale dopiszę jeszcze, że
paprykę po upieczeniu można włożyć do woreczka (lub hermetycznego pudełka) i pozostawić ją jak szczelnie zamkniętą do przestygnięcia – wtedy łatwiej można obrać ją ze skórki.Pasta ta świetnie smakuje również z kozim kremowym
serkiem.