ßßß Cookit - przepis na Sernik migdałowy z Amaretto

Sernik migdałowy z Amaretto

nazwa

Wykonanie

Sernik bardzo elegancki, nietypowy, z prażonymi migdałami. Ciężki, wilgotny, idealny na wyjątkowe okazje. Jak dla mnie jeden z najlepszych do tej pory serników. Bardzo polecam. ok. 18 porcji, z przepisu Dorotus, zmodyfikowany co do ilości składników o 1/4 w związku z tym, że puszka mleka słodzonego ma w Polsce nie 400 a 535 g.
Składniki na spód:
* 1,5 szklanki pokruszonych ciastek typu digestive
* 50 g roztopionego masła
* kilka kropel ekstraktu migdałowego (lub aromatu)
Składniki na masę serową:
* 1 kg sera półtłustego, zmielonego przynajmniej 2-krotnie, albo dobrego jakościowo śmietankowego sera przeznaczonego na serniki [użyłam serka President półtłustego w tzw. kiełbasce]
* 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (535 g)
* 5 jajek
* 1 i 1/4 łyżeczki ekstraktu z migdałów (lub aromatu)
* około 125 ml Amaretto lub innego migdałowego likieru
* 1 i 1/4 łyżki mąki ziemniaczanej (skrobi)
* 100-125 g podprażonych płatków migdałowych
Składniki do dekoracji:
* 80 g płatków migdałowych
* 1/2 tabliczki czekolady
* bita śmietana
Wykonanie:
Wszystkie składniki na spód wymieszać, do otrzymania masy o strukturze mokrego piasku. Szczelną tortownicę o średnicy 25 cm wyłożyć folią aluminiową (samo dno), wcisnąć masę ciasteczkową, wyrównać. Włożyć do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
Ser dokładnie ubić mikserem, wlać mleko skondensowane, dalej ubijając, do połączenia. Dodawać jajka, jedno za drugim, ubijając. Dodać likier oraz ekstrakt z migdałów, wmieszać mąkę ziemniaczaną. Wszystko wymieszać na gładką masę. Na samym końcu dodać podprażone płatki migdałów**. Wymieszać.
Masę serową wylać na ciasteczkowy spód. Piec około 1 godziny i 15 minut w temp. 175ºC. Przykryć folią aluminiową tortownicę, odsłonić sernik na ostatnie 15 minut pieczenia - wówczas sernik się nie przypiecze. Tego sernika nie pieczemy do tzw. suchego patyczka, ważne, by środek wierzchu był ścięty i sprężysty. Wystudzić w formie i w piekarniku. Schłodzić w lodówce przez jedną noc.
** migdały prażę wsypując je na całą powierzchnię blachy do pieczenia ciasta do rozgrzanego piekarnika - podczas gdy rozgrzewa się do pieczenia, po kilku minutach płatki zaczną brązowieć, jak się zezłocą wyjąć z piekarnika
Źródło:http://www.ninawkuchni.pl/2009/04/sernik-migdaowy-amaretto_23.html