Wykonanie
Przedostatni worek mrożonych
śliwek właśnie został wykorzystany. Zanim przystąpię do wypieku babek i mazurków mam jeszcze w planie kilka kruchych ciast. Piekę proste i szybkie ciasta bo na inne nie mam czasu ale okazuje się, że jednak są one jak najbardziej pożądane. A te bardziej wykwintne pozostawię na święta. W dzisiejszym cieście wszystko jest zwykłe i proste a jednak dodatek budyniu do masy śliwkowej wyróżnia je spośród innych kruchych ciast.
Składniki na ciasto:300 g
mąki200 g
margaryny100 g
cukru2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżki kwaśnej
śmietany4
żółtkaZimną
margarynę posiekać z
mąką, proszkiem i
cukrem, dodać
żółtka,
śmietanę i zagnieść ciasto. Podzielić je na 2 części w proporcji 3/4 i 1/4. Większe ciasto rozwałkować na formę o wymiarach 24/36 cm i wstawić do lodówki, natomiast mniejsze zamrozić.Składniki na masę
śliwkową:ok. 500 g
śliwek (mogą być mrożone)3/4 szklanki
cukru2 budynie
śmietankoweŚliwki rozmrozić, dodac
cukier i smażyć je na małym ogniu ok. 20 min. Rozmieszać budynie w 1/2 szklanki
wody i kiedy
śliwki są już zesmażone ale może być jeszcze trochę płynu, dodac budynie, zagotować.
Ślwiki wystudzić.Na schłodzone ciasto wyłożyć zimny
budyń, na wierzch zetrzeć zamrożone ciasto. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 50 min. Po wystudzeniu można posypać
cukrem pudrem.Smacznego:)