Wykonanie
Dynia i
jabłka to doskonałe połączenie. Można powiedzieć, że pod względem konsystencji stanowią jedność. Natomiast obawiałam się, że w smaku będzie trochę mdło dlatego zdecydowałam się na dodanie
wanilii oraz
pomarańczy. Efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania a obawy prysły w jednej chwili, wraz z pierwszym kęsem.
Konfitura ma konsystencję musu i jest po prostu wspaniała. Doskonale nadaje się do naleśników, tostów czy do przełożenia kruchych
ciastek.
Składniki:3 duże
jabłka (u mnie boikeny)300 g miąższu dyni2
pomarańcze2
laski waniliicukier do smaku (u mnie 6 łyżek)
Jabłka obrać i pokroić na mniejsze kawałki.
Pomarańcze sparzyć, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok.
Dynię i
jabłka wrzucić do rondla, dodać
cukier i dusić na niezbyt dużym ogniu.
Wanilię przeciąć wzdłuż, wyjąć ziarenka i dodać do rondla.
Dynia ma zazwyczaj sporo
wody, kiedy jej nadmiar odparuje dodać skórkę i sok z
pomarańczy. Dusić tak długo, aż konsystencja będzie idealnie gładka. Jeśli chcemy skrócić czas przygotowania można użyć blendera. Gorącą przełożyć do słoiczków. Można zapasteryzować.Smacznego:)