Wykonanie
Takie
jabłka śmiało można dać do szarlotki, jako dodatek do
mięsa, ale również można nimi smarować naleśniki czy omlety. Zrobiłam je w wersji podstawowej, bez żadnych przypraw, więc idealnie nadadzą się do wielu dań :)Składniki:5 kg
jabłek słodkich3/4 szklanki
cukru2
cytryny1
pomarańcza3 łyżeczki kwasku
cytrynowegosłoiki (w zależności od ich wielkości, u mnie 2 duże i 5 trochę mniejszych)1. Słoiki dokładnie myjemy i wyparzamy w piekarniku (60*C przez ok 20 minut). Nakrętki i słoiki muszą być bardzo suche (bez kropli
wody).2. Jabłuszka obieramy, usuwamy gniazda nasienne. Aby nie sczerniały, ja wrzucałam je do
wody z kwaskiem
cytrynowym. Następnie kroimy je w kostkę i dajemy do dużego gara. Z
cytryny i
pomarańczy do
owoców wyciskamy sok, wsypujemy
cukier i na małym ogniu prażymy, aż
jabłka całkowicie zmiękną.3. Gorące
jabłka przekładamy do słoików i dokładnie zakręcamy. Gotowe :)