Wykonanie
Wyjazdy zagraniczne to doskonała okazja do spotkania ludzi z różnych stron świata. Kiedy kilka miesięcy temu przebywałam w Irlandii poznałam kilka osób zarówno z Europy jak i z drugiej półkuli. Podczas codziennych spotkań przy
stole nasze rozmowy dotyczyły różnic
między krajami z których pochodzimy a mnie szczególnie interesowała kuchnia. Dzięki nim dowiedziałam się na przykład, że typowy
napój dla Meksyku to agua fresca. Oczywiście słyszałam o nim wcześniej ale dopiero kolega z Meksyku uświadomił mnie, że
napój ten jest masowo sprzedawany na ulicach, jest bardzo popularny i można przygotować go z każdych
owoców a nawet z kwiatów i zbóż. Można go kupić w barach i restauracjach a nawet w zwykłym u nas powiedzielibyśmy kiosku. Często sprzedawany jest w woreczku i
pije się go przez słomkę.
Napoje te można przyrządzić prawie z każdych
owoców, ze słodkich i kwaśnych. W Meksyku najpopularniejsze są
mango,
papaja,
arbuz i
melon ale jak uświadomił mnie Antonio w Polsce
mogę je przygotować nawet z
truskawek. Akurat teraz jest sezon na
borówki, których mam całkiem sporo więc pomyślałam, że przyrządzę agua frescę z
borówek.
Napój smakuje jak shake, tyle że na wodzie. Dosmakowany
miodem,
limonką i
miętą jest naprawdę dobry.
Składniki:2 szklanki
wody3/4 szklanki
borówek3 łyżki
soku z limonki2 łyżki
miodumiętaW wysokim naczyniu umieścić
wodę i
borówki i dokładnie zmiksować. Dodać
miód i
sok z limonki, wymieszać. Wlewać do szklanek napełnionych
lodem. Udekorować
miętą. Natychmiast podawać.Smacznego:)