ßßß Cookit - przepis na Szynka miodowo-musztardowa z rozmarynem

Szynka miodowo-musztardowa z rozmarynem

nazwa

Wykonanie

Mięso, które dzisiaj proponuję może być doskonałą propozycją na świąteczny obiad. Istotą smaku tej pieczeni jest połączenie -jak dla mnie genialne - miodu i musztardy. Pieczeń jest tylko leciutko słodkawa i jednocześnie ostra. Mięso pieczone według instrukcji podanych niżej wychodzi soczyste i mięciutkie. Użyłam rozmarynu, ale będzie pasował także tymianek jeśli ktoś woli. Bardzo polecam tę pieczeń na świąteczny stół bo na pewno nie pożałujecie.
Inspiracja
Składniki:
1,5 kg szynki wieprzowej
sól, pieprz do smaku
1/4 szklanki musztardy Dijon
1//4 szklanki oliwy
1/4 szklanki miodu
świeży rozmaryn ew. suszony
Umytą i osuszoną szynkę obficie posolić i posypać pieprzem i rozmarynem. Zostawić na noc w lodówce. Miód zmieszać z musztardą, oliwą i rozmarynem. Odlać 1/4 sosu, pozostałym polać mięso i wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Piec mięso pod przykryciem ok. 1,5 godź. Pod koniec odkryć i piec jeszcze, żeby się przyrumieniło ok. 15 min. W czasie pieczenia można kilka razy polać pieczeń sosem. Ja zostawiam pieczeń w gorącym piekarniku jeszcze ok. 20-30 min, wtedy mięso jest idealnie miękkie i soczyste. Tak przygotowaną pieczeń można pokroić w plastry, polać pozostawionym sosem i podać do obiadu a co pozostanie jest wspaniałą wędliną do chleba.
Smacznego:)
Źródło:http://eksplozjasmaku.blox.pl/2014/04/Szynka-miodowo-musztardowa-z-rozmarynem.html