Wykonanie
Mięso, które dzisiaj proponuję może być doskonałą propozycją na świąteczny obiad. Istotą smaku tej pieczeni jest połączenie -jak dla mnie genialne -
miodu i
musztardy. Pieczeń jest tylko leciutko słodkawa i jednocześnie ostra.
Mięso pieczone według instrukcji podanych niżej wychodzi soczyste i mięciutkie. Użyłam
rozmarynu, ale będzie pasował także
tymianek jeśli ktoś woli. Bardzo polecam tę pieczeń na świąteczny stół bo na pewno nie pożałujecie.
InspiracjaSkładniki:1,5 kg
szynki wieprzowejsól,
pieprz do smaku1/4 szklanki
musztardy Dijon1//4 szklanki
oliwy1/4 szklanki
mioduświeży
rozmaryn ew. suszonyUmytą i osuszoną
szynkę obficie posolić i posypać
pieprzem i
rozmarynem. Zostawić na noc w lodówce.
Miód zmieszać z
musztardą,
oliwą i
rozmarynem. Odlać 1/4 sosu, pozostałym polać
mięso i wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Piec
mięso pod przykryciem ok. 1,5 godź. Pod koniec odkryć i piec jeszcze, żeby się przyrumieniło ok. 15 min. W czasie pieczenia można kilka
razy polać pieczeń sosem. Ja zostawiam pieczeń w gorącym piekarniku jeszcze ok. 20-30 min, wtedy
mięso jest idealnie miękkie i soczyste. Tak przygotowaną pieczeń można pokroić w plastry, polać pozostawionym sosem i podać do obiadu a co pozostanie jest wspaniałą
wędliną do
chleba.Smacznego:)