Banalnie prosty makowiec na kruchym cieście zawsze się sprawdza w czasie świat Bożego Narodzenia. Ilość bakalii w tym cieście jest u mnie dość spora ale można ją zredukować bo wiem, że nie każdy lubi. Wierzch można posypać cukrem pudrem, ja jednak zdecydowanie wolę tu lukier.Składniki:250 g margaryny5 jajek450 g mąkipuszka masy makowej1 łyżka cukru pudru1 łyżeczka proszku do pieczeniaszczypta soli2 szklanki ulubionych bakaliiZ masła, żółtek, mąki, proszku do pieczenia i łyżki cukru pudru zagnieść ciasto. Wyłożyć dużą prostokątną blachę (standardową) i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Na schłodzone ciasto wyłożyć masę makową wymieszaną z bakaliami i pianą z białek. Piec około 45 minut w 180 stopniach. Wystudzone ciasto polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.Smacznego:)