Wykonanie
Chciałam dzisiaj pokazać Wam ciasto, które wyszło mi całkiem przypadkiem a okazało się tak fantastyczne w smaku, że zniknęło w ciągu jednego popołudnia. Dlatego też zdjęcie nie jest jakieś wyszukane bo jak się zorientowałam, że ciasta zaraz nie będzie
ukryłam jeden kawałek.
Jabłka i
borówki w zestawieniu z kruchym
ciastem to po prostu coś pysznego. Bardzo polecam:)
Składniki:150 g
margaryny200 g
mąki2 łyżki
cukrupół łyżeczki
proszku do pieczenia1
jajkoew. łyżka
smietany3-4
jabłka (zależy od wielkości, u mnie papierówki)szklanka
borówek amerykańskichSkładniki na kruszonkę:1/2 kostki
masła (125 g)1 szklanka
mąki1/2 szklanki
cukruMasło roztopić, wymieszać z
cukrem, dodać
mąkę, zamieszać i odstawić do wystygnięcia.Schłodzoną
margarynę posiekać z
mąką,
cukrem i
proszkiem do pieczenia, dodać
jajko, i zagnieść ciasto. Wyłożyć nim formę 20/30 cm. Ciasto powinno być trochę grube, żeby unieść spora warstwę
owoców. Na cieście ułożyć obrane i pokrojone w cząstki
jabłka, jedna obok drugiej a nawet mogą na siebie nachodzić. Na jabłkach rozsypać
borówki i całość posypać przygotowaną wcześniej kruszonką. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 30-40 minut. Po wystudzeniu można posypać
cukrem pudrem.Smacznego:)