Wykonanie
Wiele słyszałam o bigosie z
cukinii ale nie sądziłam, że może być taki dobry.
Cukinia to naprawdę niesamowite warzywo, skoro mozna przyrządzić z niej bigos, który smakuje jak prawdziwy bigos. Danie jest lekkie, w sam raz na letnie upały a z podanego przepisu wychodzi całkiem spora porcja.
ŹródłoSkładniki:300 g
młodej marchewki,3,5 kg
cukinii - waga po wydrążeniu,
sól,
pieprz,
słodka papryka,
koncentrat pomidorowy,ulubiona
kiełbasa ok. 300-400 g
Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć na durszlak i posypać
solą.
Cukinia puści sok, który należy odcisnąć.
Marchewkę podsmażyć na niewielkiej ilości
oleju. Kiedy jest już miękka dodać ok. 140 g
koncentratu pomidorowego. Podsmażyć. Dołożyć
cukinię i dusić do miękkości. Pod koniec duszenia dodać podsmażoną, pokrojoną w kostkę lub plastry
kiełbasę. Przyprawić do smaku
solą,
pieprzem i
papryką. Chwilę gotować.Smacznego:)