Wykonanie
Jeden z ostatnich
chlebów jaki upiekłam to ten z znaleziony u Gosi . Jest bardzo łatwy do zrobienia i naprawdę smaczny. Skórkę ma chrupiącą a środek mięciutki. Nadaje się także na świąteczny stół.
Składniki:2,5 szklanki
mąki pszennej1 szklanka ciepłego
mleka1 opakowanie
drożdzy suszonych1 czubata łyżeczka
soli1,5 łyżeczki
cukruDrożdze rozpuścić w 1/2 szkl
mleka, dodać
cukier łyzkę
mąki wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na okolo 10-15 minut. Następnie dodać pozostałe składniki i dobrze wyrobić ręcznie bądz mikserem. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrosnięcia na okolo 1 - 1.5 godziny. Zagnieść i uformować okrągły bochenek i włozyć do koszyka oprósznego
mąką. Ponownie pozostawicć do wyrośnięcia na około godzine. Zsunąć
chleb na rozgrzany kamień lub blaszkę i szybko naciąć. Piec w temperaturze 200*C przez około 35 minut.Smacznego:)