Wykonanie
Od dawna kusiło mnie, żeby spróbować tak zapieczonych
jajek. Normalnie nie mam czasu, na takie śniadania ale w wakacje wreszcie udało mi się je zrobić.
Jajka są przepyszne. Smakuja jak ...
jajka, ale są niezwykle delikatne, po prostu wspaniałe. Pomysł pochodzi z książki M. Roux "
Jajka"
Składniki:2
jajka2 łyżki
śmietanki kremówki10 g
masłasól, świeżo zmielony
pieprz,Piekarnik nagrzać do maksymalnej temperatury, minimum 240 stopni.
Śmietankę wlać do rondelka, zagotować. Do każdej foremki sufletowej wlać po 1 łyżce
śmietanki, wbić 1
jajko, doprawić
solą i
pieprzem a na wierzchu ułożyć wiórki
masła. Foremki ustawić w żaroodpornym naczyniu i wlać do niego tyle wrzącej
wody, aby sięgała do połowy wysokości foremek. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Zapiekać przez 10 - 15 minut, aż
białka się zetną, ale
żółtka pozostaną płynne.Smacznego:)