Wykonanie
Batony
śniadaniowe Nigelli to świetna przekąska, słodka i sycąca, nie da się zjeść więcej niż 2 małe kawałki ale za chwilę wraca się po kolejne. W dodatku wykonanie ich jest - jak wskazuje na to tytuł ksiązki Nigelli - wręcz ekspresowe. Dla mnie odrobinę za słodkie ale naprawdę wspaniałe. Poza tym lubię oglądać programy Nigelli. Zapraszam tutaj :)
Składniki:1 puszka
mleka zagęszczonego słodzonego250 g
płatków owsianych75 g
wiórków kokosowych100 g
suszonej żurawiny125 g mieszanki nasion125 g suszonych
śliwek125 g
rodzynekMleko słodzone podgrzać lekko w garnuszku. W naczyniu wymieszać wszystkie pozostałe składniki, dolać ciepłego
mleka, dobrze wymieszać. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, na to wyłożyć przygotowaną mieszankę, wyrównać. Piec około 1 godziny w temperaturze 130ºC. Po około 15 minutach od wyjęcia pokroić na 16 batoników.Smacznego:)