Wykonanie
Po zrobieniu
kremu czekoladowego zostało mi
mleko skondensowane. Zaczęłam więc przeszukiwać książki kucharskie w poszukiwaniu przepisu, który zawierałby takie
mleko. Kiedy zobaczyłam te batoniki w książkce Nigelli wiedziałam, że to jest to. Nieco zmodyfikowałam składniki ponieważ nie miałam akurat w domu dokładie tych składników, o których pisała Nigella. Wyszło cudowne. W sam raz na drugie śniadanie do pracy.
Składniki:250 ml
mleka zagęszczonego słodzonego125 g
płatków owsianych40 g
wiórków kokosowych50 g
suszonej żurawiny60 g mieszanki
sezamu i
płatków migdałowych65 g mieszanki
migdałów i
orzechów laskowychWykonanie:
Mleko słodzone podgrzać na dużej patelni (robiłam to w garnuszku). W misce wymieszać wszystkie pozostałe składniki, (
orzechy i
migdały nieco posiekać) a następnie zalać ciepłym
mlekiem, dobrze wymieszać.Formę o wymiarach 23 x 23 cm wysmarować
olejem, lub wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć na to przygotowaną mieszankę , wyrównać.Piec około 1 godziny w temperaturze 130ºC. Po około 15 minutach od wyjęcia pokroić na 16 batoników. Odstawić do wystygnięcia.
/wydrukuj przepis/