Wykonanie
Gdy mamy ochotę na coś słodkiego, sięgamy zazwyczaj po napełnione kaloriami batony z
czekoladą,
lody,
wafelki i
torty. Od czasu do czasu nie ma w tym nic złego. Każdy zasługuje na odrobinę przyjemności. Ale co jeśli jesteśmy słodyczoholikami, a jednak chcemy dbać o sylwetkę (i nie chcemy
mieć cukrzycy w przyszłości). Moja alternatywa dla
lodów i batonów to mrożony
jogurt bananowy i batonik
musli, zwany flapjack. Flapjack to typowy brytyjski batonik owsiany. Nie ma nic prostszego, a jest taaaki pyszny, że nie można się oprzeć! Sami wypróbujcie, a już nigdy nie będziecie opychać się zwykłymi batonami!
składniki:400 g
płatków owsianych4 garści
sezamu4 garści
wiórków kokosowych100 g
żurawin suszonych10
moreli suszonychgarść
bananów suszonychgarść
orzechów laskowychgarść
orzechów włoskichpół tabliczki
czekolady deserowejgarść
płatków migdałowych6 łyżek
miodukostka
masłaWszystkie składniki łączymy w misce.
Masło roztapiamy i również wlewamy do naczynia. Dokładnie mieszamy. Możecie zrobić przepis z połowy składników. U mnie z powyższych proporcji wyszła blacha o wymiarach 25x35 cm i batony o grubości 3 cm. Wykładamy naszą masę na blachę, dokładnie dociskamy i pieczemy przez 25-30 minut w temp. 180 stopni, aż do złotego koloru. Po wyjęciu z piekarnika kroimy w kwadraty i czekamy aż
ciastka ostygną. Takie batoniki mogą się kruszyć, ale tak właśnie powinno być :)
Bananowy jogurt mrożony:2
jogurty naturalne3
bananyBanany kroimy w kawałki i mrozimy. Tak samo
jogurty wrzucamy do zamrażarki. Po około 5 godzinach wyjmujemy i czekamy około pół godziny.
Banany wrzucamy do blendera i miksujemy na gładką masę. Dodajemy
jogurty i ponownie miksujemy i gotowe :)