ßßß Cookit - przepis na Chleb na zakwasie z jogurtem

Chleb na zakwasie z jogurtem

nazwa

Wykonanie

Składniki :
200 g czynnego zakwasu
300 g mąki pszennej
300 g mąki żytniej
100 g jogurtu naturalnego ( u mnie Zott)
370 ml letniej wody
18 g soli
duża łyżka miodu
20 g siemienia lnianego - przemyć na sicie pod bieżącą wodą
Przygotowanie :
Siemię lniane zalałam 370 ml wody i pozostawiłam w oczekiwaniu
Do miski wlałam jogurt, zakwas ,wsypałam mąki, sól i siemię lniane z wodą
Mieszałam do momentu, aż składniki doskonale się połączyły, uformowałam bochenek posypując go mąką
Przełożyłam na papier do pieczenia i włożyłam do naczynia żaroodpornego, pozostawiłam w cieple do wyrośnięcia- przykryłam ściereczką
Gdy wyrósł po 10 godz., piekłam przez 60 min. w temp. 230 stopni C, w naczyniu o średnicy 26 cm.
Do upieczenia chleba zainspirował mnie przepis znaleziony tu.
Następnym razem zarobię chleb tak, by rósł krócej niż 10 godz, bo wydaje mi się, że jednak trochę opadł :(
Ale był smaczny. Podczas pieczenie przykryłam go folią aluminiową, bo szybko nabierał "rumieńców" :)
Źródło:http://prostepotrawy.blogspot.com/2014/05/chleb-na-zakwasie-z-jogurtem.html