ßßß Cookit - przepis na Boczek pieczony

Boczek pieczony

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 10
(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
boczek surowy 1 kilogramów
czosnek 6 ząbki
pieprz 1 szczypta
majeranek 0,25 łyżek deserowych
cząber 0 , 25 łyżek deserowych
tymianek 0,25 łyżek deserowych
rozmaryn 0,25 łyżek deserowych
smalec 0,5 łyżek deserowych
liść laurowy 2 sztuk
sól gruboziarnista 1,5 łyżek deserowych
Wykonanie:
Oczyszczony czosnek rozdrobnić i utrzeć z solą, wymieszać z rozkruszonymi ziołami, połamanymi listkami oraz pieprzem. Tą mieszanką natrzeć boczek, przełożyć do naczynia, zamknąć lub owinąć szczelnie folią i wstawić na noc do lodówki.
W rondlu rozgrzać tłuszcz i zrumienić boczek ze wszystkich stron, zmniejszyć ogień, wlać szklankę gorącej wody. Dusić pod lekko uchylona pokrywka ok. 1,5 godziny. W razie potrzeby podlewać łyżką gorącej wody. Podawać na zimno pokrojony w cienkie plasterki z chrzanem, ćwikłą, marynowanymi grzybkami i pieczywem.
Uwagi:
Smalec można zastąpić 2 łyżkami oleju.
Boczek surowy -bez żeberek i skóry
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Mięsa
Wielkanoc
Wigilia
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/9966/Boczek-pieczony