ßßß Cookit - przepis na Łosoś w maśle cytrynowym z makaronem

Łosoś w maśle cytrynowym z makaronem

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 40 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 3
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
filet z łososia (bez skóry)600 gramów
masło 100 gramów
cytryna 0,5 sztuk
por 1 sztuk
marchewka 200 gramów
makaron wstążki 400 gramów
śmietana kremówka 100 mililitrów
sól według uznania
pieprz według uznania
Wykonanie:
3/4 masła utrzeć na gładko z łyżką soku z cytryny, doprawić na pikantnie solą i pieprzem. Masę przełożyć do szprycki z końcówką w kształcie gwiazdki. Wycisnąć z niej na papier pergaminowy 8 rozetek i włożyć do lodówki. Umyte filety pokroić na 4 kawałki, skropić resztą soku z cytryny. Oczyszczone marchewki i por pokroić w podłużne cienkie paseczki, wrzucić do niedużej ilości osolonego wrzątku, gotować 5 minut na małym ogniu, odcedzić. Makaron ugotować w dużej ilości osolonego wrzątku, odcedzić. Kawałki łososia dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem, oprószyć solą oraz pieprzem i smażyć na rozgrzanym maśle ok. 9 minut na małym ogniu. Osączone warzywa i makaron przełożyć do rondla i zalać śmietaną, podgrzewać kilka minut na małym ogniu, doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Na 4 podgrzane talerze przełożyć porcje makaronu, marchewki z porem i łososia. Udekorować schłodzonymi rozetkami z masła cytrynowego. Podawać bezpośrednio po przyrządzeniu.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Potrawy z Makaronem
Potrawy z Ryb
Komentarze:
Autor: pawlo1404
Data: 2008-12-12
Lepiej smakuje z ziemniakami lub z ryżem, niż z makaronem.
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/5108/Losos-w-masle-cytrynowym-z-makaronem