ßßß Cookit - przepis na Makowiec świąteczny

Makowiec świąteczny

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 10
(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
masa makowa 1 puszka
mąka 1 szklanek
mleko 0,25 szklanek
margaryna 50 gramów
żółtka 2 sztuk
drożdże 15 gramów
cukier 2 łyżek stołowych
olej 0,5 łyżek stołowych
sól 1 szczypta
cukier waniliowy 1 sztuk
lukier 1 sztuk
skórka pomaranczowa kandyzowana według uznania
Wykonanie:
Ciasto: drożdże rozpuścić z cukrem i mlekiem, po kilkunastu minutach dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Pod koniec dodać rozpuszczona margarynę i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokątny placek i rozprowadzić na nim masę makową. Placek z masą zrolować i zawinąć w pergamin posmarowany margaryną. Umieścić w blaszce i piec ok. 40 minut w 180 stopniach. Wystudzony makowiec ozdobić lukrem, przygotowanym w/g opisu na opakowaniu i udekorować skórka pomarańczową.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Wielkanoc
Wigilia
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/12182/Makowiec-swiateczny